Όλες οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την Καθαρά Δευτέρα

Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, με πέταγμα χαρταετών, μουσική, χορό, παραδοσιακά γλέντια και πλούσια εδέσματα.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης

Η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα έχει προγραμματίσει στις 11 Μαρτίου 2019, τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για την Καθαρά Δευτέρα «Κούλουμα 2019», στο δάσος του Σέϊχ ΣουΠλ. Τσιάτρα (Κεδρηνό Λόφο) με διάρκεια από τις 11:00 – 15:00, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο με διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, το χορευτικό σχήμα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» και ο Σύλλογος «Οι Κανταδόροι» του Ι.Ν. Αγ.Δημητρίου .

Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων διοργανώνει την εκδήλωση «Κούλουμα 2019» την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου από την ώρα 11:00 το πρωί  στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με παραδοσιακούς χορούς από την Μακεδονία , την Θράκη, την Ήπειρο και τον Πόντο και λαϊκά τραγούδια,  με παράλληλη την διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους.

Το γλέντι της Ε΄Δημοτικής Κοινότητας θα ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί., στο Άλσος Νέας Ελβετίας ( Τέρμα Χαριλάου). Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, λαγάνα και κρασί, ενώ στα παιδιά θα μοιραστούν δωρεάν χαρταετοί.

Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας διοργανώνει την εκδήλωση «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2019» την Καθαρή Δευτέρα στο Πάρκο Μέσα Γειτονιάς (πάρκο Γενναδίου) στις 11:00π.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διάθεση σαρακοστιανών εδεσμάτων όπως φασολάδα, χαλβά , λαγάνα, ελιές, ταραμά, κόκκινο ή λευκό κρασί καθώς και το μοίρασμα χαρταετών στους μικρούς μας φίλους προκειμένου να τηρηθεί το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού.

Στην Καλαμαριά

Ο δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει δύο παραδοσιακά γλέντια με σαρακοστιανά εδέσματα, ένα στην πλαζ της Αρετσούς και ένα στον χώρο των παλιών Καπναποθηκών.

Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών

Η Καθαρά Δευτέρα θα… τιμηθεί δεόντως σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

Στο δήμο Θέρμης

Παραδοσιακά έθιμα με έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον αναβιώνουν τις ημέρες της Αποκριάς στο Δήμο Θέρμης.

Στα Βασιλικά διασκεδάζουμε την Καθαρά Δευτέρα με τον παραδοσιακό γάμο, τη μεγάλη παρέλαση και το κάψιμο των αρμάτων. Στη Σουρωτή αναβιώνουν τα παραδοσιακά κούλουμα με μουσική, χορό, πολύ κέφι και φυσικά φασολάδα την Καθαρά Δευτέρα.

Στο Φράγμα Θέρμης ,την Καθαρά Δευτέρα στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης πετάμε αετό, όπως κάθε χρόνο . Επίσης, παρέα με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς συλλόγους της Θέρμης χορεύουμε με παραδοσιακή δημοτική μουσική και δοκιμάζουμε σαρακοστιανούς μεζέδες και λαγάνες.

Στο δήμο Παύλου Μελά

Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς που προγραμμάτισε ο δήμος Παύλου Μελά ολοκληρώνονται σήμερα Καθαρά Δευτέρα στη Σταυρούπολη και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με πέταγμα χαρταετού, κούλουμα, εδέσματα και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, από τις 11.00 π.μ.

Στην Περαία

Τα Κούλουμα γιορτάζει ο Δήμος Θερμαϊκού, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, με ένα παραδοσιακό γλέντι γεμάτο μουσική και χορό, που πραγματοποιείται για τέταρτη (4η) συνεχόμενη χρονιά στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (επί της Ανθέων) στην Περαία.

Στο Σοχό

Στο Σοχό το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στις 14:30 αναβιώνει το έθιμο της συγχώρεσης «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ». Οι νεότεροι προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους μεγαλύτερους και φιλώντας τους το χέρι ζητούν συγχώρεση. Θα ακολουθήσει η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή κατοίκων, συλλόγων και μαθητών των σχολείων του Σοχού και η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου.

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή παρουσίαση των μικρών και μεγάλων Κουδουνοφόρων.