Όλοι εναντίον όλων στο ΚΙΝΑΛ – Αύριο συνεδριάζει η Κ.Ε.

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» λέει μία ελληνική παροιμία για να περιγράψει ένα τοπίο γκρίνιας, μιζέριας, ζήλιας και εμπάθειας. Λίγο πολύ αυτό είναι κλίμα που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ και δη ενόψει της κρίσιμης για την πορεία του κινήματος, συνεδρίαση της Κ.Ε. που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα και θα συζητήσει την πολιτική και οργανωτική αναδιάταξη του Κινήματος.

Η βασική αιτία της εσωκομματικής διαμάχης είναι η εκλογική αποτυχία του ΚΙΝΑΛ. Στις εθνικές εκλογές δεν κατόρθωσε να ανατρέψει ή να αμφισβητήσει τον διπολισμό ΝΔΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα δεν κατάφερε να καταγράψει ένα διψήφιο εκλογικό ποσοστό που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενθαρρυντική βάση για μία νέα ανοδική πορεία.

Η καθήλωση σε ένα ποσοστό κάτω από το 10%, έχει εδραιώσει το ΚΙΝΑΛ στο χώρο της ήσσονος αντιπολίτευσης, να ισορροπεί μεταξύ ΚΚΕ και κάποιο άλλου κόμματος ή πολιτικού μορφώματος μίας ή δύο ευκαιριών, καταγράφοντας ποσοστά …συμπληρώματος διακυβέρνησης.

Ίσες αποστάσεις αλλά σταθερά στο πλευρό της ΝΔ

Στην διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. η Φ. Γεννηματά. θα προσπαθήσει να υπερασπισθεί τη θέση της και τις θέσεις της, και να δικαιολογήσει την αδυναμία του Κινήματος να υπερβεί τον κακό του εαυτό. Παράλληλα θα προκαλέσει όποιον την αμφισβητεί, να θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας. Γνωρίζει βέβαια καλά ότι στην παρούσα φάση, πολύ δύσκολα κάποιος θα το τολμήσει, διότι επί της ουσίας κανείς δεν θέλει να μπει στον κόπο να διαταράξει την μετεκλογική ραστώνη και ισορροπίες. Επίσης θα επαναλάβει την πάγια θέση της για αυτόνομη πορεία και ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας όμως σταθερά σε μία δεξιόστροφη πολιτική, που τοποθετεί σταθερά το ΚΙΝΑΛ στο πλευρό της ΝΔ ή κοντά στον Κ. Μητσοτάκη, σχεδόν για όλα τα μείζονα ζητήματα, όπως η οικονομία, η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος, το άσυλο, τη Novartis αλλά και άλλα όπως για το Μετρό Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ.

Δεν τολμούν να θέσουν θέμα ηγεσίας, προς το παρόν …

Από τους παπανδρεικούς, οι Νίκος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης κ.α. έχουν θέσει ευθέως ζητήματα στρατηγικής, προτείνοντας κυρίως τη στροφή προς τον σοσιαλιστικό χώρο με επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν έχουν απαντήσεις για τα πρακτικά κυρίως προβλήματα. Δηλαδή το οικονομικό, και τα υπέρογκα χρέη του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία μεγάλες ευθύνες φέρει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετά την επιστροφή του στη Βουλή, τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τις εσωκομματικές διαμάχες.

Κριτική στην Φ. Γεννηματά. χωρίς όμως διαθέσεις σύγκρουσης, ασκεί και ο ευρωβουλευτής. Νίκος Ανδρουλάκης. Θεωρεί ότι το εκλογικό ποσοστό που πέτυχε το ΚΙΝΑΛ, το καθηλώνει σε ρόλο κομπάρσου και πως οφείλει να αλλάξει στρατηγική, προβάλλοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια ένα κεντρώο πατριωτικό πολιτικό όραμα. Επίσης κατηγορεί τη Φ. Γεννηματά για την υπόθεση Βενιζέλου υποστηρίζοντας πως έστρεψε κόσμος προς τη ΝΔ. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι στην παρούσα φάση, Γεννηματά και Ανδρουλάκης έχουν κάνει βήματα προσέγγισης και σύγκλισης με κοινό εχθρό τους παπανδρεικούς, στους οποίους καταλογίζουν προσπάθεια ελέγχου της βάσης του κόμματος.

Επίσης υπάρχουν και πολλά στελέχη της νέας γενιάς, που θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, να οργανωθεί καλύτερα και τρέξει περισσότερο προς την νέες ηλικίες, εκεί δηλαδή που θα ποσοστά του ανταγωνίζονται …τη ΛΑΕ. Τέλος, υπολογίσιμος πάντα είναι κι ο ρόλος των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Λαλιώτη, Ρέππα, Ευθυμίου κ.α. που θεωρούν ότι ακόμα όλα είναι ανοιχτά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει να αλώσει την κεντροαριστερά.

Πολλοί εξ αυτών ωστόσο, όπως και πολλοί από τους παπανδρεικούς, θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην αποκλείει τον διάλογο με τον Α. Τσίπρα.

«Η Φ. Γεννηματά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εμπιστοσύνης»

Στελέχη πάντως με μεγάλη πολιτική και κομματική πείρα, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, που αντιλαμβάνονται το κόστος της εσωστρέφειας, προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρξει κανένα πρόβλημα, παρά ο προβληματισμός μίας «παράταξης που ανασυγκροτείται».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, θεωρεί ότι στην πολιτική συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ τον Νοέμβριο, θα εκφραστούν όλες οι απόψεις, με στόχο την σύνθεση μίας «καινούργιας προοδευτικής πρότασης». Εκτίμησε δε πως η Φ. Γεννηματα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εμπιστοσύνης. «Αυτά κρίνονται μέσα στις εσωτερικές διαδικασίες. Εγώ πιστεύω πως την έχει. Τώρα, πάνω στον προβληματισμό που έχουμε μετά τις εκλογές όλα θα ακούγονται. Έχουμε ζήσει κι άλλες φορές τέτοιες περιόδους. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά βρίσκουν λύση μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες» τόνισε…

Φ.Δ.