Ολοκληρώθηκαν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Με την τελετή λήξης, με βροχή και αέρα, αλλά και με πολύ κέφι, μουσική και ολίγη ιστορία, ολοκληρώθηκαν στο Ρίο, ξημερώματα Δευτέρας, οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  Οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, και η προσμονή των τεσσάρων ετών μόλις άρχισε!

Για τους Έλληνες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα θυμίζουν την 5η καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων στην Ιστορία: έξι μετάλλια. Τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα.  Άννα Κορακάκη, Λευτέρης Πετρούνιας, Κατερίνα Στεφανίδη, Σπύρος Γιαννιώτης, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής προσέφεραν στιγμές χαράς στους Έλληνες.

Φυσούσε και έβρεχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη βραδιά της τελετής λήξης, ωστόσο όλα κύλησαν ομαλά.  Υπό τους ήχους της σάμπα, η σημαιοφόρος της Ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής, η «χρυσή» επικοντίστρια Κατερίνα Στεφανίδη, έκανε πρώτη την είσοδό της, με την έναρξη της παρέλασης των 207 αντιπροσωπειών των χωρών και των προσφύγων.

Aκολούθησε η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο. Τη σημαία παρέλαβε η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ προτίμησε να μην παρευρεθεί στην τελετή λήξης μετά τις αποδοκιμασίες, των οποίων έτυχε στην τελετή έναρξης.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κήρυξε εν συνεχεία τη λήξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, ευχαριστώντας πρώτα το Ρίο ντε Τζανέιρο: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο εμπλούτισαν όλον τον κόσμο. Ήταν γιορτή της διαφορετικότητας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν ενότητα, ενότητα πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα. Ήταν θαυμάσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μία θαυμάσια πόλη. Aφήνουν κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται. Όλοι μιλούν για ένα καλύτερο Ρίο ντε Τζανέιρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

H φλόγα έσβησε με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με το κεντρικό μήνυμα στο Ρίο. Η βροχή, λοιπόν, αυτή τη φορά τεχνητή, έσβησε τη φωτιά.