Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Ήταν τα πιο ήρεμα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης των τελευταίων χρόνων. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά της ΔΕΘ, αποκλείοντας κομβικά σημεία της πόλης με κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ, για την αποτροπή επεισοδίων, χωρίς να χρειαστεί σε καμία περίπτωση να επέμβουν. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στα διαφορετικά καλέσματα και τις προσυγκεντρώσεις σωματείων και συλλογικοτήτων. Σε γενικές γραμμές, το κλίμα στα διάφορα μπλοκ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν χαλαρό, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις υποτονικό, και οι πορείες, αφού πέρασαν, ακολουθώντας διαφορετικά δρομολόγια, από την πλατεία της ΧΑΝΘ, ολοκληρώθηκαν ήσυχα λίγο μετά τις 9 μ.μ. aristotelous_20aristotelous_3
Δεν ήταν πολύς ο κόσμος στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ στο άγαλμα Βενιζέλου, αντιθέτως σαφώς μαζικότερη ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ πολυπληθής και δυναμική, παρά τον ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ, ήταν η πορεια των επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Καραβανιού Αλληλεγγύης, αντιεξουσιαστών, προσφύγων και αλληλέγγυων, που ξεκίνησαν από Συντριβάνι και Καμάρα.
kamara_7kamara_11Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι «οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ για ανάπτυξη αφορούν μόνο σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, στο μεγάλο κεφάλαιο, που θα δουν ξανά τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη δίνοντας και ένα ξεροκόμματο, ένα πιάτο φαΐ στην πιο ακραία φτώχεια. Για όλους τους υπόλοιπους, για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι θα εξακολουθούν να βασανίζονται, θα εξακολουθούν υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα εξακολουθούν να γίνονται μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, θα εξακολουθούν να μπαίνουν λουκέτα και να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, θα συνεχίζεται η άγρια δυσβάσταχτη φορολογία».kke_2
Παρούσα στην πορεία που ξεκίνησε από Καμάρα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετέδιδε τον παλμό της πορείας μέσω twitter.
zoiΟλες οι πορείες, προτού διαλυθούν, έκαναν το καθιερωμένο πέρασμα από την πλατεία ΧΑΝΘ, όπου μεταλλικά κιγκλιδώματα και κλούβες απέτρεπαν το ενδεχόμενο να πλησιάσουν στο Βελλίδειο οι διαδηλωτές, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της Αστυνομίας.
ekthesi_9