Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία μπροστά στο ΑΧΕΠΑ

Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα» πραγματοποίησε ομάδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση και την Εμπορευματοποίηση της Υγείας, μπροστά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Ενόψει των ευρωεκλογών, το Δίκτυο ζητά από τους ευρωβουλευτές και τους υποψηφίους που θέλουν να εκπροσωπήσουν τους πολίτες της Ευρώπης να δεσμευτούν ότι θα αντισταθούν στη διάλυση των συστημάτων υγείας. Συγκεκριμένα ζητούν να δεσμευτούν για τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για δημόσιες μη εμπορευματικές υπηρεσίες υγείας, προστασία του πληθυσμού από τις εμπορικές καταχρήσεις, να εγγυηθούν οικονομική, γεωγραφική, χρονική και πολιτισμική προσβασιμότητα για όλους τους πληθυσμούς χωρίς περιορισμό, να προωθήσουν τη δημόσια υγεία και να την βελτιώσουν αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που βρίσκονται στη ρίζα της ασθένειας, καθώς και να κατευθύνουν την ιατρική πρακτική στην υπηρεσία του πληθυσμού και όχι των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.

«Στην Ελλάδα έχουμε λόγους να συμμετέχουμε ακόμη πιο ενεργά. Η κρίση πολλαπλασίασε τις ανάγκες υγείας, όμως οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 48,4% μέσα σε μία δεκαετία. Παρά τις θετικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, οι πιο φτωχοί (άνεργοι/ες, επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, μετανάστες και πρόσφυγες, μακροχρόνια ασθενείς) εξακολουθούν να λαμβάνουν φροντίδα υγείας αντιστρόφως ανάλογη με τις ανάγκες μας» αναφέρουν τα μέλη του Δικτύου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ