Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Τζούλιαν Ασάνζ για την υπόθεση βιασμού

Η κατάθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, που κατηγορείται για βιασμό στη Σουηδία, ολοκληρώθηκε σήμερα, κλείνοντας έτσι άλλο ένα επεισόδιο σε ένα πολύπλευρο, δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ.

Η κατάθεση δόθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού όπου έχει καταφύγει ο 45χρονος Αυστραλός από το 2012, σε έναν εισαγγελέα του Ισημερινού, παρουσία της Ίνγκριντ Ίσγκρεν, της γενικής εισαγγελέως της Σουηδίας. Δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία λεπτομέρεια της κατάθεσης καθώς οι εισαγγελικές αρχές επικαλούνται το απόρρητο των ερευνών.

Οι αρχές του Ισημερινού θα υποβάλουν στις σουηδικές εισαγγελικές αρχές το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κατάθεσης ώστε να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Ασάνζ ή αν η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Ο Ασάνζ αρνείται ότι βίασε μια γυναίκα από τη Σουηδία, τον Αύγουστο του 2010. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το WikiLeaks, “συνεργάστηκε πλήρως” με τις αρχές, αφού όπως ισχυρίζεται ζητούσε εδώ και πολύ καιρό να ακουστεί και η δική του άποψη.

Σε βάρος του Ασάνζ έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η Στοκχόλμη μετά την καταγγελία της γυναίκας, το 2010. Οι σουηδικές αρχές την εποχή εκείνη του επέτρεψαν αρχικά να φύγει από τη χώρα, αλλά στη συνέχεια ζήτησαν τη σύλληψή του από τη Βρετανία, τη χώρα όπου βρισκόταν τότε. Αφού εξαντλήθηκαν όλες οι νομικές οδοί για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, τον Ιούνιο του 2012 ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε άσυλο. Έκτοτε, δεν έχει εγκαταλείψει τον χώρο της πρεσβείας.