Όλυμπος: Δροσιστείτε στους καταρράκτες του Ενιπέα

Ακολουθώντας τα μονοπάτια των 12 θεών του Ολύμπου, τις μυρωδιές των αρωματικών φυτών και τη μεθυστική ευωδιά των αγριολούλουδων, δεχτείτε την πρόσκληση της μελωδίας των Μουσών και των ήχων του νερού του Ενιπέα και αποδράστε στο βουνό του Ολύμπου, κι αναμφίβολα θα αισθανθείτε την ενέργεια του τοπίου.

Οι επιλογές είναι πολλές, ωστόσο η σημερινή περιήγηση – πεζοπορία είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι που συνδυάζει μια βόλτα κι ένα μπάνιο στα νερά του Ενιπέα και μια επίσκεψη στην παλιά Μονή Αγίου Διονυσίου και το σπήλαιο όπου ασκήθηκε ο άγιος Διονύσιος.

Τα Πριόνια όπου βρίσκονται οι πηγές του Ενιπέα

Μια ακόμη κι αυθημερόν απόδραση από τη Θεσσαλονίκη, θα σας ανταμείψει. Η απόσταση δεν είναι απαγορευτική, καθώς μπορείτε να ταξιδέψετε 91 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Λιτόχωρο Πιερίας (υπολογίστε και τα διόδια 3,30 ευρώ) και να ακολουθήσετε το δρόμο για τα Πριόνια (ακόμη 18 χλμ.) μέσα από την πόλη του Λιτοχώρου (στην Αστυνομία στρίβετε δεξιά).

Η Παλιά Μονή μισοκατεστραμμένη

Παλιά Μονή Αγίου Διονυσίου

Μόλις 1,5 χλμ. πριν φτάσετε στα Πριόνια, θα βρείτε μια διασταύρωση αριστερά που σε 2 χλμ. οδηγεί στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (Παλιά Μονή), χτισμένη από πέτρα και ξύλο σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η Μονή παρουσιάζει μια ιδιαίτερη εικόνα, καθώς σε ένα βαθμό είναι κατεστραμμένη, ενώ ο ναός και κάποια άλλα τμήματα δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι απείραχτα στο πέρασμα των αιώνων (ιδρύθηκε το 1542 μ. Χ.).

Η Παλιά Μονή Αγίου Διονυσίου

Η ιστορία της έχει ως μελανά σημεία την πυρπόλησή της από τα στρατεύματα του Αλή Πασά το 1818, αλλά και από τους Γερμανούς το 1943, καθώς αποτελούσε κρυσφήγετο ανταρτών. Ωστόσο σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης της μονής.

Πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται καθημερινά τη Μονή, Έλληνες και ξένοι

Μόλις στα 3 χλμ. από το Λιτόχωρο κατά το ανέβασμά σας θα συναντήσετε τη Νέα Μονή, στην οποία είναι εγκαταστημένη η ανδρική αδελφότητα, στην περιοχή της Σκάλας.

Το κατεστραμμένο κομμάτι της Μονής στη σκιά του Ολύμπου

Πεζοπορία και μπάνιο στα νερά του Ενιπέα

Κατεβαίνοντας στην Παλιά Μονή με το αυτοκίνητό σας θα βρείτε ένα μεγάλο χώρο για να παρκάρετε. Από το σημείο αυτό στα αριστερά σας είναι μια μπάρα και ο δρόμος που σε λίγα μέτρα οδηγεί στη Μονή, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται από το σημείο καθώς είναι χτισμένη πίσω από το φυσικό οχυρό της πλούσιας βλάστησης.

Το μονοπάτι Ε4 είναι σε πολύ καλή κατάσταση

Στα δεξιά σας, βρίσκεται το φαράγγι του Ενιπέα όπου υπάρχει μια πέτρινη σκάλα που κατεβαίνοντάς την σε λίγα μέτρα θα οδηγηθείτε στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και σε μια «διασταύρωση». Στο σημείο αυτό αν το ακολουθήσετε αριστερά σε περίπου 2 χλμ. θα οδηγηθείτε στο Αγιο Σπήλαιο όπου ασκήτευσε ο άγιος Διονύσιος. Αξίζει η επιλογή γιατί θα βρεθείτε απέναντι σε μια σπηλιά όπου υπάρχει ένα «κρυμμένο» μέσα στη φύση του Ολύμπου εκκλησάκι.

Η γέφυρα στα Πριόνια, όπου ξεκινά το μονοπάτι

Αν το ακολουθήσετε δεξιά, σε περίπου 2 χλμ. θα ζήσετε το υπέροχο θέαμα των φυσικών λιμνών και καταρρακτών που δημιουργεί στο κατέβασμά του ο ποταμός.

Στο φαράγγι του Ενιπέα το τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 ξεκινά από τη θέση Πριόνια (πηγές του ποταμού στα 1.100 μέτρα) και καταλήγει στο Λιτόχωρο στη θέση «Μύλοι».

Τα νερά του ποταμού προσφέρουν υπέροχες εικόνες

Πριόνια – Μύλοι 7 χλμ.

Η επιλογή δηλαδή για όσους αγαπούν πιο πολύ τις πεζοπορικές διαδρομές είναι να ξεκινήσουν από τα Πριόνια και από την ξύλινη γέφυρα που υπάρχει εκεί να μπουν στο μονοπάτι και να κατηφορίσουν κάνοντας στάση για ξεκούραση και βουτιά στις λίμνες του φαραγγιού και να συνεχίσουν κάνοντας την επόμενη στάση τους στην Ιερή Σπηλιά και στην παλιά Μονή Αγίου Διονυσίου.

Ένας όμορφος καταρράκτης…

Οι ακόμη πιο φυσιολάτρες μπορούν να κατηφορίσουν ακόμη και μέχρι τους Μύλους Λιτοχώρου. Δηλαδή να κατηφορίσουν από τα 1.100 μέτρα στα 400 μέτρα υψόμετρο, απολαμβάνοντας τη διαδρομή με τη φύση να οργιάζει, τις ξύλινες γεφυρούλες να διευκολύνουν τα περάσματα πάνω από τον ποταμό και την εναλλαγή των εικόνων που προσφέρονται για φωτογράφηση και ηρεμία, καθώς ακούτε μόνον τον δυνατό ήχο των ορμητικών νερών και γενικότερα της φύσης.

Μπορείτε να βουτήξετε στα κρύα νερά του ποταμού

Συνολικά το μονοπάτι είναι 7 χλμ. από τα Πριόνια μέχρι τους Μύλους (από τα 1.100 μ. υψόμετρο στα 400 μ.), περίπου 5 ώρες, και σίγουρα προτείνουμε το κατέβασμα από το ανέβασμα. Όσο για το μπάνιο, δε θα δροσιστείτε, θα παγώσετε! Τα νερά είναι παγωμένα, ωστόσο το… dailythess βούτηξε!

Τα ορμητικά νερά του Ενιπέα δημιουργούν υπέροχους ήχους…

Φωτογραφίες: Γιούλη Αγγέλη