Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ: Στόχος η δίκαιη ανάπτυξη

Η δίκαιη ανάπτυξη αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς όπως είπε αυτός είναι ο στόχος στην επόμενη φάση που μπαίνει η χώρα, μετά το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή.

Αρχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στην τιμώμενη χώρα, τη Ρωσία, λέγοντας πως μας συνδέουν ιστορικοί, πνευματικοί και πολιτιστικοί δεσμοί, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και η ΔΕΘ διεξάγεται τη στιγμή που η οικονομία αλλάζει πρόσημο και περνά στη φάση της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια μίλησε για τις καταστροφικές επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι σημαντικό είναι ο πλούτος που θα παραχθεί να διανεμηθεί δίκαια, ώστε να είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων στην Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που αλλάζει μέσα από ένα μαραθώνιο προσπαθειών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο είπε ότι η Ελλάδα έπαψε να είναι χώρα – παρίας αλλά πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις.

«Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί», είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι θα κάνει το παν για να εκμηδενίσει τις πιθανότητες νέων επιβαρύνσεων. Απαριθμώντας τα πέντε βήματα που πρέπει να γίνουν στην επόμενη φάση, είπε ότι το πρώτο είναι να κλείσει η αξιολόγηση, το δεύτερο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, το τρίτο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το τέταρτο να καταγραφεί υψηλή ανάπτυξη το 2017 και το πέμπτο το άλμα σε βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, τη δίκαιη ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει στήριξη της εργασίας, καινοτομία, στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές, μίλησε για ένα δικαιότερο ΕΝΦΙΑ και υποστήριξε ότι υπάρχει φως στο βάθος. Επίσης απαρίθμησε τις δεσμεύσεις που είχε κάνει και είπε ότι όλες υλοποιούνται, ενώ αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό για τις άδειες λέγοντας ότι τα 246 εκατ. θα δοθούν στο λαό. Αναλυτικά μίλησε ο πρωθυπουργός για την παιδεία, την υγεία, την ανθρωπιστική κρίση, τα προγράμματα για ανέργους και τα έργα που προχώρησαν.

Στο τέλος αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην επένδυση στο λιμάνι, διευκρινίζοντας ότι η πρώτη προβλήτα θα αποδοθεί στο λαό, στο μετρό που θα ολοκληρωθεί το 2020, όπως είπε, και σε άλλα μεγάλα έργα για την περιοχή, ενώ δεσμεύτηκε ότι παγώνουν οι ασφαλιστικές οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς το τέλος του χρόνου σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Ανακοίνωσε επίσης ότι του χρόνου η τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.