«Οπτικές Συμφωνίες – Εργαστήριο Beethoven 2020» στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Πώς μια μπανιέρα γεμάτη νερό χρησιμεύει ως μέσο μετάδοσης ήχου; Πώς η κίνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τον αποδομημένο ήχο ενός γνώριμου μουσικού κομματιού και πώς η ανθρώπινη εμπειρία και συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει ένα μουσικό αποτέλεσμα; Μια σειρά ευρηματικών και καινοτόμων μουσικών έργων, καθώς και συναυλιών θα παρουσιαστούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) στο αφιέρωμα με γενικό τίτλο «Οπτικές Συμφωνίες» από τις 15 έως τις 26 Μαΐου 2019 που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Beethoven 2020 (Labor Beethoven2020).

Από το 2017, το εργαστήριο Beethoven 2020 (https://www.labor-beethoven-2020.de/en), το οποίο υποστηρίζεταιαπό την Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου(Akademie der Künste Berlin), προσφέρει σε μια ομάδα νέων συνθετών από το Τελ Αβίβ, τη Βασιλεία και τη Θεσσαλονίκη ένα ανοιχτό φόρουμ αναζήτησης και πειραματισμού για να αναπτύξουν τα δικά τους οράματα πέρα από τα καθιερωμένα.

Για τρία χρόνια, οι συμμετέχοντες συναντώνται με τους μέντορες του Εργαστηρίου, Caspar Johannes Walter (Ακαδημία Μουσικής της Βασιλείας), Ruben Seroussi (Πανεπιστήμιο Μουσικής Τελ Αβίβ) και Δημήτρη Παπαγεωργίου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ), εξερευνώντας νέες προοπτικές στη μουσική και την τέχνη. Το ΕργαστήριοBeethoven 2020 αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Μπετόβεν.  Τα έργα που θα προκύψουν είναι κυρίως μουσικά αλλά και ηχητικές εγκαταστάσεις τα οποία θα παρουσιαστούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών κάτω από συγκεκριμένες θεματικές (15-26 Μαΐου/έκθεση, 16-17 Μαΐου/συναυλίες, 16-17 Μαΐου/διεθνές συνέδριο), ενώ θα υπάρξει και εργαστήριο ανακατασκευής ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων (circuitbending) από τον Τάσο Στάμου (19 Μαΐου).

  • Η έκθεση

15-26 Μαΐου 2019

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

(Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00)

Πέρα από τους εννέα νέους συνθέτες με τους εικαστικούς συνεργάτες και τους τρεις μέντορές τους, ενεργοποιούνται και εντάσσονται στο πρότζεκτ εικαστικοί της Θεσσαλονίκης που δημιουργούν έργα επίσης βασισμένα στο καινοτόμο πνεύμα και την επινοητικότητα αυτού του ιδιοφυούς και εμβληματικού συνθέτη. Είναι γνωστό ότι ο Μπετόβεν κατάφερε να ανεξαρτητοποιηθεί από την αυλή και τους εργοδότες που συνήθιζαν στην κλασική περίοδο να επεμβαίνουν τόσο οικονομικά όσο και δημιουργικά, στο έργο των μουσικών.  Ο Μπετόβεν κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο της εποχής του και να γίνει κυρίαρχος των οικονομικών του και της δικής του μουσικής, για αυτό άλλωστε θεωρείται ο πρώτος επιτυχημένος freelance μουσικός.

Τα έργα της έκθεσης αποτελούνται κυρίως από πρωτότυπες ηχητικές εγκαταστάσεις και γλυπτά, αυτοσχέδιες κατασκευές και διαδραστικά περιβάλλοντα όπου η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ηχητικό και οπτικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα εξερευνάται μια διαφορετική θεώρηση της σύζευξης εικόνας και ήχου, της σχέσης καλλιτέχνη και θεατή, με το θεατή να αναλαμβάνει εξίσου το ρόλο του εκτελεστή εξερευνώντας τα όρια και τους πειραματισμούς της οπτικοακουστικής αντίληψης. Επιπλέον, τα έργα θέτουν ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις συνθήκες της καλλιτεχνικής παραγωγής, το άνοιγμά της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πειραματισμούς, την επιμειξία των ειδών, τα δυσδιάκριτα όρια και το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζονται.

Εικαστικοί: Βασίλης Αλεξάνδρου, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Κατερίνα Βέλλιου, Γιώργος Γεροντίδης, Δημήτρης Μαρωνίδης, Φανή Μπουντούρογλου, Θανάσης Σαμπαζιώτης

Μουσικοί: Μανώλης Εκμετσόγλου, Batya Frenklakh, Anda Kryeziu, Adrian Nagel, Ελένη Ράλλη, Guy Rauscher, Θάνος Σακελλαρίδης.

Συνεργάτες: Eva Gentner, Andrea Heilrath, Justin Robinson

 

  • Οι συναυλίες

16-17 Μαΐου 2019/ 20:00

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Γενική είσοδος:4€. Ισχύει ατέλεια για τους φοιτητές ΑΠΘ.

Και μόνο η επιλογή των οργάνων για τα οποία είναι γραμμένα τα μουσικά έργα που θα φιλοξενηθούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στις 16 και 17 Μαΐου δείχνει τη διάθεση πειραματισμού των συνθετών: 3 φλάουτα με ράμφος Paetzold, 2 ακορντεόν, άρπα, ηλεκτρική κιθάρα, σαξόφωνο, τρομπόνι και βιολί, σε πρωτότυπους οργανικούς συνδυασμούς αλλά και σε σολιστική μορφή, με ή χωρίς ηλεκτρονικά, εξερευνούν και αναδεικνύουν νέους ηχοχρωματικούς κόσμους με δεξιοτεχνικές πινελιές. Οι συνθέσεις επανεξετάζουν ζητήματα φόρμας/περιεχομένου, σημαίνοντος/σημαινόμενου, μουσικής αντίληψης και πρόσληψης μέσα από ένα ευρύ πρίσμα σύγχρονων αισθητικών κατευθύνσεων και αναζητήσεων.

Συνθέτες: Μανώλης Εκμετσόγλου, Batya Frenklakh, Akkad Izre’el, Anda Kryeziu, Adrian Nagel, Δημήτρης Παπαγεώργιου, Ari Rabenu, Ελένη Ράλλη, Guy Rauscher, Θάνος Σακελλαρίδης, Ruben Seroussi, Φαίδρα Χάφτα Δούκα, Caspar Johannes Walter.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών

16 Μαΐου 2019 / 20:00

Akkad Izre’el, Ted Gordon (2019), ηλεκτρική κιθάρα (5’)

Adrian Nagel, Stationen (2018-2019), ακορντεόν, φλογέρες και ηλεκτρονικά (10’)

Δημήτρης Παπαγεωργίου, Even the sky screams sometimes too II (2018), ακορντεόν (11’)

Μανώλης Εκμεκτσόγλου, Like we’ve met before…(2019), ακορντεόν και φλογέρες (6’)

Φαίδρα Χάφτα-Δούκα, ΟΟ (2019), 2 φλογέρες (15’)

Ελένη Ράλλη, Would you like to talk with me?(2019), ακορντεόν και φλογέρες (8’)

 

17 Μαΐου 2019 / 20:00

Caspar Johannes Walter, Flatterecho I (2019), άρπα και 2 κυβικά ηχεία (7’-8’)

Θάνος Σακελλαρίδης, Under the City (2018-2019), 2 φλογέρες (12’)

Ruben Seroussi, Capriccio canonicosopra DAHAS (2017), σόλο βιολί (4’30”)

Guy Rauscher &BatyaFrenklakh, Whisper song (2019), βαρύτονο σαξόφωνο (8’)

Ari Rabenu, Trio (2018-2019), βιολί, άρπα και τρομπόνι (15’)

AndaKryeziu, Cover (2018-2019), ηλεκτρική κιθάρα, σαξόφωνα, tape και video (10’)

Θάνος Σακελλαρίδης, Ι have never (2019), άρπα, βιολί, τρομπόνι (3’)

  • Εργαστήριο ανακατασκευής ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων (circuitbending) με τον Τάσο Στάμου

19 Μαΐου 2019

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) 12:00-16:00

Κόστος συμμετοχής: 30

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 2310 593270, 2310 546683, Δευτέρα-Κυριακή 10:00-17:00

Το εργαστήριο αποτελεί μια εισαγωγή στη μεταποίηση ευτελών και μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ηχητικών παιχνιδιών σε ισχυρά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα (synthesizer) μέσα από την τεχνική του λεγόμενου circuit bending. Ο ηχητικός καλλιτέχνης και κατασκευαστής αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών οργάνων Τάσος Στάμου, θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στην κατασκευή των δικών τους οργάνων και θα μοιραστεί τα μικρά και μεγαλύτερα «κόλπα» της ιδιαίτερης αυτής εναλλακτικής τεχνολογίας. Δεν απαιτείται καμιά προϋπάρχουσα γνώση ηλεκτρονικών.

Μέσα από απλούς και ξεκάθαρους τρόπους οι συμμετέχοντες θα έχουν την εμπειρία να διδαχθούν και να κατασκευάσουν τα δικά τους ηλεκτρονικά όργανα, μέσα από ένα πλήθος μεταχειρισμένων συσκευών που θα βρίσκονται στη διάθεσή τους. Όσοι έχουν ήδη κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ηλεκτρολογικό εξοπλισμό είναι ευπρόσδεκτοι να τα φέρουν και να τα χρησιμοποιήσουν.

Ο Τάσος Στάμου είναι συνθέτης και περφόρμερ ηλεκτρoακουστικής μουσικής, κατασκευαστής και θεωρητικός εναλλακτικής ηλεκτρονικής τεχνολογίας και διδάσκαλος με έδρα το Λονδίνο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πλήθος ιδρυμάτων που σχετίζονται με την τέχνη και την τεχνολογία ανά την Ευρώπη και την Αμερική (MusicHackspaceLondon, BarbicanLondon, STPLNMalmo, AthensDigitalArtsFestival, SomersetHouseLondon, UralNightsFestivalEkaterinburg κ.α.).

http://www.tasosstamou.com/stamouinstruments

http://www.tasosstamou.com/workshops

 

  • Διεθνές συνέδριο ‘Towards the third decade of the 21st century: composers’ approaches to new music writing’

16-17 Μαΐου 2019, 13:30-17:30

Βίλλα Πετρίδη (Αναγεννήσεως 10, Θεσσαλονίκη)

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Στο διεθνές συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στη Βίλλα Πετρίδη, σε συν-διοργάνωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με την Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου και το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, θα τεθούν ερωτήματα αλλά και διαπιστώσεις σχετικά με τις νέες προσεγγίσεις των συνθετών ως προς τη μουσική σύνθεση.

Οι εισηγήσεις θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, χωρίς διερμηνεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου

16 Μαΐου 2019

13:30 Caspar Johannes Walter: Microtonal harmonic rhythms

14:30 Μανώλης Εκμεκτσόγλου: Creating the fixed media for Deactivated Soul, for accordion and trombone (2018/19)

15:00 Ari Rabenu: Clear expression through sound

15:30 Eva Gentner& Adrian Nagel: IV (smartphones)

16:00 Akkad Izre’el: Disgust and the Ugly

16:30 ΔάφνηΚοτσιάνη: Master class in contemporary piano performance

17 Μαΐου 2019

13:30 Ruben Seroussi: Image- Sound- Idea- Expression: on ES for flute & clarinet (2018)

14:30 Ελένη Ράλλη:Vertical Mirrors (2018/2019) one piece in two reworkings. Changes in instrumentation and room.

15:00 Φαίδρα Χάφτα-Δούκα: Points on lines, dots and circles

15:30 Anda Kryeziu & Andrea Heilrath & Justin Robinson: Between Performance and Installation

16:00 Guy Rauscher &BatyaFrenklakh: On co-composition

16:30 ΠαναγιώτηςΑνδρέογλου: Master class in contemporary accordion performance

 

‘Οπτικές Συμφωνίες – Εργαστήριο Beethoven 2020’ / 15-26 Μαΐου 2019

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Εργαστηρίου Beethoven 2020 (LaborBeethoven2020): CasparJohannesWalter

Διοργάνωση: Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου (AkademiederKünsteBerlin)

Συν-διοργάνωση: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

Οργάνωση και συντονισμός: SoniaLescene, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ελένη Ράλλη

Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου

Μέντορες του Εργαστηρίου και Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου: Caspar Johannes Walter (Ακαδημία Μουσικής της Βασιλείας), Ruben Seroussi (Πανεπιστήμιο Μουσικής Τελ Αβίβ), Δημήτρης Παπαγεωργίου (Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ)

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...