Οργανωμένο «δίκτυο» αγοραπωλησίας βρεφών σε τρεις κλινικές στη Θεσσαλονίκη

Ένας δικηγόρος και μια γυναικολόγος μαιευτήρας φέρονται ως οι «εγκέφαλοι» μεγάλου κυκλώματος αγοραπωλησίας βρεφών και ωαρίων που εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση όπως ανακοινώθηκε σήμερα συνελήφθησαν 12 άτομα ενώ εμπλέκονται άλλα 66 σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών καθώς και 24 περιπτώσεις με γυναίκες – δότριες ωαρίων.

«Ουσιαστικά λειτουργούσαν ως “μεσίτες” στην στρατολόγηση των γυναικών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που έχει εξαρθρωθεί ποτέ στην Ευρώπη» είπε μεταξύ άλλων ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αντώνης Τζιτζής.

Η «ταρίφα»

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, τα μέλη του κυκλώματος είχαν «δικτυωθεί» με τρεις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη και «στρατολογούσαν» γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία αλλά και Ρομά. Η αμοιβή της μητέρας ήταν 4.000 έως 5.000 ευρώ ενώ με τα… μεσιτικά έξοδα που εισέπραττε το κύκλωμα το κόστος για τις ανάδοχες οικογένειες κυμαίνονταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης το κύκλωμα αποκόμισε παράνομα έσοδα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

Σε τρία στάδια η υιοθεσία

Όπως εξήγησαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. η διαδικασία ολοκληρώνονταν σε τρεις φάσεις. Με τη γέννηση του παιδιού συντάσσονταν μια συμβολαιογραφική πράξη προσωρινής επιμέλειας στην ανάδοχη οικογένεια. Ένα μήνα μετά υπογράφονταν μια δεύτερη συμβολαιογραφική πράξη κανονικής επιμέλειας, η οποία στην τρίτη φάση χρησιμοποιούνταν στο Πρωτοδικείο για την οριστική επιμέλεια.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί και δύο υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών ενώ έχει κατασχεθεί πλήθος εγγράφων, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, τραπεζικά βιβλιάρια και άλλα πειστήρια που σχετίζονται με την υπόθεση.

Έρευνα και για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος

Όπως προέκυψε τα μέλη του κυκλώματος για να «ξεπλύνουν» τα έσοδα τους προχωρούσαν σε αγορές πολυτελών αυτοκινήτων, χρυσαφικών, σπιτιών και οικοπέδων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδοτούσαν την εισαγωγή ρούχων από το εξωτερικό. «Τα χαμηλά εισοδήματά τους δεν δικαιολογούν αυτές τις συναλλαγές. Γι’ αυτό σχηματίστηκε δικογραφία και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες» είπε αξιωματικός της ασφάλειας που συμμετείχε στην έρευνες.