«Οριστική διάσωση του ρέματος Κυβερνείου-Χαριλάου»

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική διάσωση του ρέματος Κυβερνείου-Χαριλάου και τη δημιουργία παιδικής χαράς, παρόλο που η περιοχή είχε ήδη χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος το 1982, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α’ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

Όπως αναφέρει ο κ. Μηταφίδης, «με την από 27-3-2019 Γνωμοδότησή του το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) άνοιξε το δρόμο για την οριστική διάσωση του ρέματος Κυβερνείου-Χαριλάου μεταξύ των οδών Αναξιμάνδρου-Γυμν. Μικρού-Α. Τούσα και τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου – παιδικής χαράς, με την έκδοση σχετικού Π.Δ., απορρίπτοντας παράλληλα τις ενστάσεις των φερομένων ως ιδιοκτητών.

Ο υποψήφιος βουλευτής υπενθυμίζει ότι «η επίμαχη αυτή περιοχή του ρέματος είχε ήδη χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος με Π.Δ. το 1982! Στα 41 χρόνια που πέρασαν από τότε με την κρατική ανοχή χτίστηκαν πολυκατοικίες στο ρέμα, με αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής. Από το 2013 η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη», σε στενή  πάντα συνεργασία με τους ενεργούς πολίτες της περιοχής, έδωσε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα  για τη διάσωση  του ρέματος:

– Ανέκοψε τρεις απόπειρες να οικοπεδοποιηθεί το ρέμα. Μάλιστα το 2015 οι κάτοικοι της περιοχής μου ανέθεσαν να τους εκπροσωπήσω στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, το οποίο επιλήφθηκε για πρώτη φορά του θέματος, ΑΚΥΡΩΣΕ  την προτεινόμενη  τότε οικοπεδοποίηση του ρέματος και αποφάσισε την εκ νέου οριοθέτησή του από αρμόδια κρατικά όργανα.

– Αναβάθμισε  στο υψηλότερο επίπεδο τη διάσωση του ρέματος με την ανακοίνωση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι το ρέμα Κυβερνείου – Χαριλάου μαζί με τα Στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα θα αποδοθούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης ως χώροι πρασίνου.

– Διασφάλισε για το Δήμο Θεσσαλονίκης την καταβολή του σχετικού τιμήματος απαλλοτρίωσης από το Πράσινο Ταμείο-γεγονός που διευκολύνει την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την έκδοση το συντομότερο του σχετικού Π.Δ. και θα αντιταχθούμε σε κάθε απόπειρα να μετατραπεί το ιστορικό «ρέμα των πουλιών» από κοινόχρηστος χώρος πρασίνου σε οικόπεδο προς εκμετάλλευση».