Οριστική λύση για τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος

Κοντά σε οριστική λύση βρίσκεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πρόβλημα με την αλυσίδα σούπερ – μάρκετ Μαρινόπουλος δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων εργαζομένων αλλά και προμηθευτών.

Οπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες χτες  το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, μετά από αυτό της Eurobank πιστοποιεί την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εξυγίανση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να εγκρίνουν -εκτός απροόπτου- το σχέδιο και τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Πειραιώς, οι οποίες είναι οι άλλες δυο πιστώτριες τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Haircut και δάνειο 360 εκατ.

Δάνειο μαμούθ ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτη προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου που ενέκρινε χθες η Alpha Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το σχέδιο

που θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο το φθινόπωρο, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ένταξης στις ευνοικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα προβλέπει ότι το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης».

Νέα εταιρεία
Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές θα υποστούν «κούρεμα» 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά. Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου παρότι ήθελε να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% στο νέο σχήμα, εντούτοις αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν σε αυτό.