Ορκίζονται οι νέοι δήμαρχοι και τα νέα δημοτικά συμβούλια του νομού Θεσσαλονίκης

Έχουν ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Αυγούστου οι ορκωμοσίες όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η θητεία των οποίων ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Βάσει του ισχύοντος κανονισμού, δεν προβλέπεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την τέλεση της ορκωμοσίας των δημοτικών αρχών, αλλά αυτή επιβάλλεται να γίνει πριν από την ημέρα εγκατάστασης, δηλαδή πριν από την 1η Σεπτεμβρίου. Επίσης είθισται να μη γίνεται πριν από την 21 Αυγούστου, επειδή ο νόμος ορίζει ότι όποιος από τους εκλεγέντες δεν αποποιηθεί την εκλογή του, τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και την  21η  Αυγούστου, θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί. Η ορκωμοσία γίνεται σε κατάστημα του δήμου ή του δημοσίου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, μετά από πρόσκληση του εκλεγέντος δημάρχου. Δεν ορίζεται συγκεκριμένο τελετουργικό για την ορκωμοσία των αιρετών, αλλά ορίζεται το περιεχόμενο του όρκου που έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Μπορεί δηλαδή να δοθεί θρησκευτικός ή πολιτικός όρκος ενώ συντάσσεται πρακτικό ορκωμοσίας που υπογράφεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο και όλους τους συμβούλους, δημοτικούς και κοινοτικούς και τους προέδρους των κοινοτήτων. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη 1 Σεπτεμβρίου, τα νέα δημοτικά συμβούλια θα εκλέξουν χωριστά και με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του σώματος. Ακολούθως θα εκλεγούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Από το δήμο Νεάπολης – Συκεών  η αρχή

Η διαδικασία της ορκωμοσίας στους 14 δήμους του νομού, άνοιξε χθες στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Η τελετή πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα, στον αυλόγυρο του δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, όπου ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι έδωσαν θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα. «Η κοινωνία και οι πολίτες του δήμου περιμένουν, αξίζουν και δικαιούνται πολλά κι εμείς θα κάνουμε το παν για να τους τα προσφέρουμε» τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης, απευθυνόμενος στους νέους συμβούλους του δήμου.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου όλες οι ορκωμοσίες  

 • Δήμος Θεσσαλονίκης

Η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, των νέων δημοτικών συμβούλων όπως και των μελών των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 26 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη ενώ η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά από τη δημοτική τηλεόραση TV100. Επίσης, παράλληλα μέσω video wall, η τελετή θα μεταδίδεται στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» και στον εξωτερικό αμφιθεατρικό χώρο, όπου μετά την ορκωμοσία, θα ακολουθήσει δεξίωση.

 • Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου

Επίσης τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 6.30 μμ, στο πολιτιστικό κέντρο Ευόσμου, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού, των νέων δημοτικών συμβούλων και των νέων μελών των κοινοτικών συμβουλίων του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

 • Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου και των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί, στο «Καραπάντειο» Πολιτιστικό Κέντρο.

 • Δήμο Καλαμαριάς

Στο δήμο Καλαμαριάς, η ορκωμοσία του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη και των νέων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 7.30 μμ, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

 • Δήμος Παύλου Μελά

Στο δήμο Παύλου Μελά, η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη και των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των μελών των συμβουλίων κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 8μμ, στο δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού, «Χρήστος Τσακίρης» ( Λαγκαδά 221).

 • Δήμος Λαγκαδά  

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 8μμ, στα Λουτρά Λαγκαδά, θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Ιωάννη Ταχματζίδη και του δημοτικού συμβουλίου και των τοπικών συμβουλίων του δήμου Λαγκαδά.

 • Δήμος Θέρμης

Η ορκωμοσία του δημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου και του νέου δημοτικού συμβουλίου Θέρμης, όπως και των συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Θέρμης, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 7μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.

 • Δήμος Δέλτα

Στο δήμο Δέλτα, η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη και των νέων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 8μμ, στο συνεδριακό κέντρο Σίνδου, «Κωνσταντίνος Χ. Θεοφάνης».

 • Δήμος Θερμαικού

Στο δήμο Θερμαϊκού, η ορκωμοσία του δημάρχου Γεώργιου Τσαμασλή και των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 7.30μμ, στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας, (οδός Αμπελοκήπων 56)

 • Δήμος Βόλβης

Στο δήμο Βόλβης, η ορκωμοσία του δημάρχου Διαμαντή Λιάμα και του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 8μμ, στο κεντρικό ανοικτό αμφιθέατρο Σταυρού.

 • Δήμος Ωραιοκάστρου

Στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου, στο κτήριο «Παύλος Μελάς», την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 6.30μμ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Παντελή Τσακίρη και του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου.

 • Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 8μμ, στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Πανοράματος, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, όπως και των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

 • Δήμος Χαλκηδόνας

Στο δήμο Χαλκηδόνος, η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Σταύρου Αναγνωστόπουλου και των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 7.30 στο κτήριο του δημαρχείου.

Φ.Δ.