Όταν το ΑΠΘ συνάντησε το ΚΘΒΕ

Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας προχώρησε σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τις δύο πλευρές να τονίζουν τη σημασία της εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο κορυφαίων ιδρυμάτων της πόλης. Ενδεικτικά ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, ο οποίος αναφέρθηκε στη «συμβιωτική»,  όπως τη χαρακτήρισε σχέση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Κρατικού Θεάτρου. «Άνθρωποι του πανεπιστημίου συμμετέχουν στο γίγνεσθαι του ΚΘΒΕ χρόνια τώρα», σημείωσε, αναφέροντας το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που αποτελούν καρπούς αυτής της σύμπραξης.

«Με το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα», συνέχισε ο πρύτανης, «εγκαινιάζεται μία σειρά νέων δράσεων μεταξύ του ΑΠΘ και του ΚΘΒΕ, με προεξάρχουσα τη Σχολή Καλών Τεχνών. Και όχι μόνο με αυτή: σημαντική θα είναι και η συμβολή φοιτητών και καθηγητών και από άλλες σχολές, όπως τη Φιλοσοφική, το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, το τμήμα Ιστορίας, το τμήμα Αρχιτεκτονικής και το τμήμα Πληροφορικής». Και κατέληξε ο πρύτανης: «Το σύμφωνο αυτό, καρπός συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, θα αποτελέσει μία ακόμα γόνιμη συνέργεια προς όφελος και της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ανθρώπων του θεάτρου άλλα και όλης της Θεσσαλονίκης».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του δσ του ΚΘΒΕ καθηγητής Αριστοτέλης Στυλιανού δήλωσε «χαρούμενος και συγκινημένος» για την υπογραφή του συμφώνου του Κρατικού Θεάτρου και του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ένα πανεπιστήμιο που για μένα είναι σπίτι μου, αφού σε αυτό πέρασα τέσσερα χρόνια ως φοιτητής και είκοσι χρόνια ως διδάσκων. Εδώ θα μείνω, μέχρι τελικής πτώσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας: «Το ΚΘΒΕ είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας της Ελλάδας. Και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας. Η συνεργασία μεταξύ τους αποτελεί εκδήλωση αμοιβαίας εκτίμησης, το δε όφελος που θα προκύψει θα είναι σημαντικό επίσης και για τις δύο πλευρές. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη το ΚΘΒΕ έχει συνεργαστεί με τον δήμο, την περιφέρεια και με άλλους φορείς της πόλης. Ήρθε λοιπόν η ώρα για μία σύμπραξη και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά, περαιτέρω, και για μία σύμπραξη με την πόλη: Αν στόχος της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας είναι η μεγαλύτερη ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο κορυφαίων ιδρυμάτων, κατάληξή της είναι η πνευματική ανάταση των ανθρώπων της Θεσσαλονίκης» .

Συγκεκριμενοποιώντας τις μορφές που θα λάβει η συνεργασία ΚΘΒΕ – ΑΠΘ ο πρύτανης κ. Μήτκας αναφέρθηκε επιγραμματικά στα εξής:

·     Στην ειδική τιμολόγηση για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας

·     Στην προβολή παραστάσεων του ΚΘΒΕ μέσω του ΑΠΘ

·     Στη συμμετοχή του ΚΘΒΕ σε εορταστικές εκδηλώσεις του ΑΠΘ

·     Στην εμψύχωση θεατρικών ομάδων του ΑΠΘ με τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ

·     Στη συμμετοχή του πανεπιστημίου σε ολοήμερα αφιερώματα του ΚΘΒΕ

·     Στη φιλοξενία παραστάσεων του ΚΘΒΕ σε αίθουσες του πανεπιστημίου

·     Στην οργάνωση φωτογραφικών κύκλων σπουδών στο πλαίσιο των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ

·     Στην πρόσβαση του ΚΘΒΕ στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του ΑΠΘ

·     Στη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε υπηρεσίες του ΚΘΒΕ

·     Στην εκπόνηση διπλωματικών εργασιών ή άλλων μεταπτυχιακών σπουδών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος

·     Στην κατάθεση προτάσεων για την κατανομή των πόρων του ΚΘΒΕ

·     Στην ανάδειξη του αρχείου του ΚΘΒΕ