Όταν ο Λουκάς Παπαδήμος γυρνά για να… ξανασώσει την οικονομία

Θα μπορούσε να ήταν μια απλή εκπαιδευτική είδηση που θα περνούσε στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας και η οποία θα ενδιέφερε μόνο τους ακαδημαϊκούς. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για την πρώτη δημόσια συνεδρία του χρόνου ξυπνά δυσάρεστες μνήμες. Κυρίως γιατί πρόεδρός της αναλαμβάνει για τη νέα χρονιά ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 11 Νοεμβρίου 2011 έως τις 16 Μαΐου του 2012 και έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ξεκίνησε να «κουρέψει» το χρέος της χώρας αλλά κατέληξε –προφανώς κατόπιν εντολών- να «κουρέψει» μόνο τα αποθεματικά των ταμείων. Ο Λουκάς Παπαδήμος, που λέγεται ότι προωθήθηκε σε αυτήν τη θέση από το σύστημα «Σημίτη», ήταν γνωστός στο χώρο της οικονομίας, αφού υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 έως το 2002 (την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας και των θαλασσοδανείων αλλά και της ανατίμησης της δραχμής έναντι του ευρώ λίγο πριν την ένταξή μας στην ΟΝΕ με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας) αλλά και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 έως το 2010.

Για να ξαναθυμηθούμε λίγο τα γεγονότα και κατά την περίοδο της θητείας του στην πρωθυπουργία, από το περιβόητο PSI (δηλαδή το «κούρεμα» περίπου του 53% της αξίας των ελληνικών ομολόγων) τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρηθούν στη ζωή, έχασαν περίπου 14 δισ. ευρώ (μόνο από τα αποθεματικά των δημοσιογράφων -ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ- εξαφανίστηκαν περίπου 500-600 εκατ. ευρώ). Χρήματα που αποτελούσαν εισφορές ασφαλισμένων για τη σύνταξη και την περίθαλψή τους. Χρήματα που θα μπορούσαν να αποδειχτούν σωτήρια για την επιβίωση των ασφαλιστικών φορέων. Χρήματα που τελικά έχασαν μόνο οι Έλληνες ασφαλισμένοι (σ.σ. και σε ένα γενικότερο πλαίσιο οι μικροομολογιούχοι και οι εργαζόμενοι εξαιτίας των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις, απολύσεων, περικοπών μισθών και συντάξεων αλλά και φόρων), μιας και οι τράπεζες πήραν πίσω τα «κουρεμένα» τους μέσω της ανακεφαλοποίησης που ακολούθησε.

Εμπνευστής αυτής της εγκληματικής -όπως αποδείχτηκε- επιλογής, να συνεισφέρουν δηλαδή και τα ταμεία στο δημόσιο χρέος, ήταν βέβαια ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μέχρι και σήμερα υπερασπίζεται σθεναρά την απόφασή του. Σε παλιότερη ανακοίνωσή του (Αύγουστος 2015), μάλιστα, με τίτλο «Έχασαν τα Ταμεία; Δεν έχασαν απολύτως τίποτα» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα Ταμεία είχαν ομόλογα περίπου 22 δισ. Τα περισσότερα είχαν ενταχθεί στο κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Με το που εντάχθηκαν στο PSI, κουρεύτηκαν περίπου τα 14 δισ. Τι θα πει ‘κουρεύτηκαν’; Τα πήρε λογιστικά το κράτος. Δεν τα πήραν οι ξένοι, δεν πληρώσαμε κανέναν. Τα πήρε λογιστικά από τα Ταμεία το κράτος το οποίο έχει την ευθύνη των Ταμείων και εγγυάται την καταβολή των συντάξεων. Δηλαδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να πει το κράτος ότι ψηφίζω και νομοθετώ ένα πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής των χρημάτων αυτών αυξάνοντας την κρατική επιχορήγηση στα Ταμεία. Η ετήσια επιχορήγηση του κράτους στα Ταμεία το 2012, όταν έγινε δηλαδή το PSI ήταν 17 δισ.». Φυσικά, ο ίδιος δεν νομοθέτησε ποτέ κάτι τέτοιο.

Και μετά όλα αυτά, ερχόμαστε στο σήμερα, στην πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών του 2017 στις 12 Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του προέδρου του νέου έτους, Λουκά Παπαδήμου και του αντιπροέδρου, Αντωνίου Κουνάδη. Και διαβάζεις το θέμα της ομιλίας του νέου προέδρου: «Οικονομική Ανάπτυξη και Δημοσιονομική Εξυγίανση: H διττή πρόκληση για την οικονομική πολιτική». Και απλά θέλεις να φωνάξεις: «κάποιος ας τον σταματήσει να μιλά για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας».

*Και ψάχνοντας τους σκοπούς της Ακαδημίας Αθηνών παρατηρώ ότι «είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών… η επιστημονική έρευνα και μελέτη στους τομείς γεωργία, βιομηχανία, ναυτιλία, εθνική οικονομία, καθώς και η έκδοση γνωμοδοτήσεων, προτάσεων, αποφάσεων, κρίσεων για την διαφώτιση και καθοδήγηση κρατικών οργάνων και αρχών… Πολλές φορές η Ακαδημία Αθηνών, με τις γνωμοδοτήσεις και τις προτάσεις της, έχει προσφέρει υπηρεσία στο κράτος, κυρίως για εθνικά ζητήματα και για ζητήματα παιδείας και οικονομικής πολιτικής». Κανείς μάλλον δεν θα κατηγορήσει την κυβέρνηση εάν αγνοήσει τις υπηρεσίες της Ακαδημίας αυτή τη χρονιά.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...