Ουγγαρία: Ακυρο το δημοψήφισμα λόγω συμμετοχής κάτω από το 50% του πληθυσμού

Η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από το 45% και οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 39,9% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ απαιτούνταν συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων, ώστε το δημοψήφισμα να θεωρεί έγκυρο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπέστη πλήγμα χθες, καθώς το δημοψήφισμα το οποίο οργάνωσε για να καταψηφιστεί το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, παρά την επικράτηση του «όχι» με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι έγκυρο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, όσοι ψήφισαν απέρριψαν μαζικά (98,32%) την ανακατανομή και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων, όμως ο αριθμός τους δεν ήταν επαρκής ώστε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης να κερδίσει αυτό το δημοψήφισμα με ιδιαίτερη συμβολική αξία.

Έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης, η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας, και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

«Βρυξέλλες ή Βουδαπέστη, αυτό ήταν το ερώτημα, κι απαντήσαμε Βουδαπέστη. Αποφασίσαμε ότι το ζήτημα (της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών) ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουγγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος με το δημοψήφισμα αυτό επιδίωκε να θέσει υπό αμφισβήτηση την διακυβέρνηση της ΕΕ, στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην Ουγγαρία», επέμεινε. Ο Όρμπαν τόνισε ότι ο αριθμός όσων ψήφισαν είναι μεγαλύτερος από όσους είχαν εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.