Π. Λαφαζάνης στη ΔΕΘ: «Η μετάλλαξη του Τσίπρα είναι πλήρης»

Για «μετάλλαξη του Τσίπρα» έκανε λόγο ο γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα στελέχη του κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση».

Αρχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η ΔΕΘ πάει να καταγραφεί, αν δεν έχει ήδη καταγραφεί, ως ένας χώρος πολιτικού ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού» και διευκρίνισε: «Εμείς δεν ήρθαμε στη ΔΕΘ να μοιράσουμε χάντρες, μπιχλιμπίδια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε κατά της μοιρολατρίας και των πολύ διαδεδομένων αντιλήψεων πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τον φόβο, την απογοήτευση, την απάθεια, τον καναπέ, και το σώζων εαυτόν σωθήτω. Εμείς είμαστε εδώ πρώτα απ’ όλα και κυρίως για να παρουσιάσουμε, έστω πολύ συνοπτικά, τους βασικούς άξονες της δικής μας ριζοσπαστικής και εναλλακτικής πρότασης».

«Θέλω να τονίσω ότι η ΛΑ.Ε. διαθέτει πρόταση και πρόγραμμα, που αν τα στηρίξει αγωνιστικά ο ελληνικός λαός και δουλέψουμε όλοι σκληρά, υπεύθυνα, με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, μπορεί να βγούμε και θα βγούμε από το τέλμα και τα αδιέξοδα», τόνισε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ είπε:«Η μετάλλαξη του Τσίπρα είναι πλήρης. Από την άλλη ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε τις προάλλες σε τέτοιο σημείο εθελοδουλίας, ώστε να ζητάει από τον Τσίπρα να παραιτηθεί, αν δεν θέλει, τάχα, να εφαρμόσει ταχύτατα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Το ότι η Ελλάδα έχει ένα νεομνημονιακό πρωθυπουργό που λέει με τη μεγαλύτερη ευκολία ψέματα, όπως τον Τσίπρα, και ένα αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης αδίστακτα νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο μνημονιοφύλακα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνιστά δυστύχημα και κατάντημα για τη χώρα».

Ακολούθως αναφέρθηκε στα μνημόνια και ττην ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα: «Η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας απαιτεί την έξοδο της χώρας μας από τη γερμανική φυλακή της ευρωζώνης. Απαιτείται το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Η πρότασή μας για το εθνικό νόμισμα είναι μια βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή». Για το χρέος της χώρας δήλωσε: «Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αποικία με πρόσχημα το χρέος της. Η ΛΑ.Ε υψώνει το αίτημα της διαγραφής ενός άδικου και εξοντωτικού χρέους».

Πρότεινε επίσης διαγραφή χρεών για τους μη έχοντες: «Πρόταση μας είναι η ευρύτατη, με κριτήρια, διαγραφή χρεών για λαϊκά νοικοκυριά, μικρομεσαίους αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πολύ γενναία ρύθμιση χρεών για τους υπόλοιπους». Για τις ελληνικές τράπεζες είπε: «Η Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι εθνικοποιημένες και υπό κοινωνικό έλεγχο τράπεζες που θα επιτελούν αποκλειστικά αναπτυξιακό, επενδυτικό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο για την διέξοδο από την κρίση, την ανασυγκρότηση της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Γι’ αυτούς που ανησυχούν για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είπε: «Μπορούμε να πληρώνουμε με δικούς μας συναλλαγματικούς πόρους όλες τις εισαγωγικές ανάγκες της χώρας, ακόμα και για είδη υπερπολυτελείας που δεν είναι αναγκαία για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Στο ερώτημα γιατί να τους εμπιστευτεί ο λαός απάντησε: «Είναι πολλοί που αναρωτιούνται και μας το λένε ανοιχτά: γιατί να σας εμπιστευθούμε; Να εμπιστευθείτε τη ΛΑ.Ε ενάντια στην υποτέλεια και το ραγιαδισμό, για την ελευθερία, για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας, ενάντια στην οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική κηδεμονία».

Και κλείνοντας είπε: «Το δίλημμα για τη χώρα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Αυτό είναι η καταστροφή. Η απάντησή μας πιστεύω ότι πρέπει να είναι δεδομένη: με τη ΛΑ.Ε για ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο, για την αντιμνημονιακή ανατροπή, για την αντι-ευρώ ανατροπή, για την αντινεοφιλελεύθερη ανατροπή σε σύγκρουση με την ΕΕ».