Π. Σκουρλέτης: Η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία

Ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας με την κινεζική CMEC, με αντικείμενο τη σύσταση κοινής εταιρείας με συμμετοχή και ιδιωτών για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

Το μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ παρουσία του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli και των κ.κ. Δ. Κούτρα και Γ. Περιστέρη, εκπροσώπων των εταιρειών – ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός της Μελίτης.

«Η υπογραφή του μνημονίου είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, στρατηγικής συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αντίποδα των επιλογών που ήθελαν τη ΔΕΗ συρρικνωμένη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερότητα του συστήματος ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως πρώτο βήμα που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων (χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία) και στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την CMEC θα είναι καθοριστική. Σημείωσε επίσης, ότι η συμφωνία υπογράφεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού  Α. Τσίπρα στην Κίνα το καλοκαίρι και μπορεί να γίνει η αρχή για στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.

Αύριο το πρωί οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.