«Παγιδεύτηκε μόνη της η Τερέζα Μέι»

«Όμως εγώ τις αποτόλμησα» είχε πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για την απόφασή της (18 Απριλίου) να κηρύξει πρόωρες εκλογές.
Τότε οι σφυγμομετρήσεις της έδιναν ένα άνετο προβάδισμα 26 μονάδων από τους Εργατικούς.

Τελευταία όμως οι Εργατικοί μπόρεσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη διαφορά, μόλις 6 μονάδες ή και ακόμα λιγότερες σύμφωνα με ορισμένες σφυγμομετρήσεις.
Έτσι, ορισμένοι Γάλλοι αναλυτές, όπως οι της εφημερίδας Λε Μοντ, θεωρούν ότι τελικά «η Τερέζα Μέι παγιδεύτηκε μόνη της».

Τον Απρίλιο, όταν αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ξεκίνησε την εκλογική μάχη, είχε θεωρηθεί ότι ήταν η πλέον ευνοϊκή στιγμή. «Ότι είχε μπροστά της μια οδό ταχείας κυκλοφορίας για μια σημαντική πλειοψηφία».

Σήμερα 7 εβδομάδες αργότερα, η «θριαμβευτική πορεία έχει μετατραπεί σε αγωνιώδη μάχη», λέει η Μοντ, το δε αποτέλεσμα που θα δώσουν οι κάλπες σήμερα, δεν αποκλείεται να είναι «δυσάρεστο έως επικίνδυνο» για την πρωθυπουργό σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.
«Θρίαμβος ή βαριά ήττα για την Τερέζα Μέι»; Θέτει το ερώτημα η «Λιμπερασιόν», που εκτιμά ότι μπορεί οι σφυγμομετρήσεις να μη προβλέπουν νίκη για τους Εργατικούς, οι Τόρις όμως κινδυνεύουν να μην πετύχουν την πλατιά πλειοψηφία που περίμεναν για το Κοινοβούλιο.

Εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν μεν, αλλά λιγότερες από 80 έδρες, πράγμα που δεν θα τους επιτρέψει να καλυτερεύσουν τη θέση τους, η Τερέζα Μέι βγαίνει αποδυναμωμένη.
«Ορισμένοι λύκοι που ονειρεύονται το νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ όπως ο Μπόρις Τζόνσον, θα ακονίσουν τους κυνόδοντές τους» λέει η Λιμπερασιόν, που όμως εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι «είναι ικανή να τους κρατήσει σε απόσταση» .
Υπάρχει και η άλλη περίπτωση που οι Βρετανοί ονομάζουν «hung Parliament», κατά την οποία κανένα κόμμα δεν αποκτά αυτοδυναμία. Είναι η περίπτωση που έχει ζήσει η Μ. Βρετανία το 2010.

Σε αυτήν την περίπτωση η Τ. Μέι θα μπορούσε να φτιάξει κυβέρνηση με τους «Unionists » της Β. Ιρλανδίας.
«Το κύρος της πρωθυπουργού όμως θα αμφισβητηθεί σε μεγάλο βαθμό και θα αντιμετωπίσει μεγάλη κριτική για τα λάθη της και τις αδέξιες επιλογές της κατά την εκλογική της εκστρατεία (…) οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα μετατραπούν σε μια ξινή ιστορία για την Μέι που θα βρεθεί στην τανάλια αυτών που επιθυμούν ένα σκληρό Brexit και αυτών που το επιθυμούν χαλαρό» λέει η Λιμπερασιόν.