Παν. Ερμείδης: Εκλογές στην αυτοδιοίκηση, μήπως είναι η ώρα να μιλήσουμε για πολιτικές;

Σε μόλις τρεισήμισι μήνες από τώρα θα γίνουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμους και περιφέρειες). Εκλογές, που θα είναι οι πρώτες, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι πρώτες που βρίσκουν την αυτοδιοίκηση, μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση , αυτή των συνεργασιών και αναζήτησης της αναπτυξιακής προοπτικής. Δυστυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα, πριν και μετά την εμβληματική μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη”, μεγάλο μέρος του κόσμου της αυτοδιοίκησης, αναλώθηκε στη συζήτηση, για ένα μέρος και μόνο του νομοσχεδίου, σημαντικού και εμβληματικού, αλλά όχι του μόνου, όπως και έβγαλε από το κάδρο, κάθε συζήτηση, για τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα, τόσο της καθημερινότητας, όσο και της αυτοδιοίκησης.

Με τη σειρά λοιπόν. Αναφέρουν μια σειρά στελεχών της αυτοδιοίκησης, ότι η απλή αναλογική, θα επιφέρει στον θεσμό, χτύπημα παρόμοιο με τις πληγές του Φαραώ. Τους σεισμούς και λιμούς, θα αντικαταστήσουν η «συναλλαγή» και τα παζάρια. Θέλουν να μας κάνουν οι δήμαρχοι να πιστέψουμε, ότι δεν έχει σημασία, η ουσιαστική αποτύπωση της θέλησης του εκλογικού σώματος. Δεν έχει σημασία η δημοκρατική έκφραση. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, ότι μέχρι τώρα, δεν έταζαν θέσεις (λέγε με αντιδήμαρχο), ότι όλα τα παζάρια που γίνονται μέχρι τώρα είναι καλά, γιατί τα έκαναν αυτοί. Γιατί είχαν μέχρι σήμερα τη δύναμη και την εξουσία λόγο του δημαρχοκεντρικού συστήματος, να διατηρούν στεγανά και να φιμώνουν στόματα (με διαφόρους τρόπους). Επικαλούνται την «ακυβερνησία» και ξεχνούν ότι μια σειρά δημάρχων έχουν χάσει την πλειοψηφία στα δημοτικά τους συμβούλια κι όμως οι δήμοι λειτουργούν και μάλιστα καλύτερα για τους δημότες(ίσως όχι για τους δημάρχους). Ξεχνούν ότι η χώρα, από το 2012 κυβερνιέται με κυβερνήσεις συνεργασιών. Ξεχνούν ότι στον γκρεμό την οδήγησαν μονοκομματικές κυβερνήσεις . Δυστυχώς για αυτούς , οι πολίτες θυμούνται.

Τι άλλο ξέχασαν; Μα στο νομοσχέδιο υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο, που μιλά για τις ενεργειακές κοινότητες, την οργάνωση και τη λειτουργία τους, που μπορεί να μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού, μέχρι και 70% για επιχειρηματικές δράσεις, είτε για αγροτοκτηνοτροφικες μονάδες. Θα ρωτήσει κάποιος γιατί να μιλήσουν γι αυτό οι δήμαρχοι; Φυσικό είναι ,να μην ασχοληθούν με το μέτρο αυτό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία παραμέλησε, κάθε ενέργεια που θα έκανε τη ζωή των πολιτών καλύτερη και θα απάλυνε τα βάρη τους .

Συζητούν σε φορτισμένο τόνο για τη μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ και μάλιστα περιγράφουν αυτή την μείωση στο ύψος του 60% και την ίδια ώρα, ξεχνούν να αναφέρουν ότι η μείωση των μισθών των εργαζομένων στους ΟΤΑ ξεπέρασε το 40%. Άρα η μείωση της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ , είναι εν πολλοίς, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων .

Ξέχασαν οι δήμαρχοι να μας πουν, ποιους από τους στόχους που έχουν βάλλει για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την αποκομιδή . Το ξεχνούν γιατί στην πλειονότητα τους έχουν αποτύχει οικτρά. Όταν έχουν όλοι ψηφίσει σχεδόν ομόφωνα τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αποκομιδή και ακόμη και σήμερα, δεν έχουν χωροθετησει για την υλοποίηση του σχεδιασμού . Ξέχασαν να πουν , ότι σχεδόν στο σύνολο του ο σχεδιασμός , είναι στον αέρα. Ξέχασαν να πουν , ότι η ανακύκλωση προχωρεί με ελάχιστη πρόοδο και απέχει πάρα πολύ από τους στόχους του περιφερειακού σχεδιασμού και ακόμη περισσότερο από τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ξέχασαν οι διοικούντες δήμους και περιφέρεια, να μας παρουσιάσουν πέρα από τον επαναλαμβανόμενο ανά τετραετία σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία, το έργο που έχουν κάνει την προηγούμενη τετραετία .Να τους το θυμίσουμε. Πλημύρες και τεράστιες καταστροφές, στον δήμο Θερμαϊκού . Πλημμύρες και μεγάλος καταστροφές στον δήμο Βόλβης, όπου μάλιστα πρόσφατα , σταμάτησαν και τα έργα αποκατάστασης. Τα ίδια στον Δήμο Δέλτα. Τα ίδια και χειρότερα (εις διπλούν ) στον δήμο Σιθωνιας. Τα ίδια στον δήμο Πέλλας, Κατερίνης κλπ κλπ. Την ίδια ώρα , οι πληγείσες περιοχές κηρύσσονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα χρήματα που έστελνε το ΥΠΕΣ πήγαιναν ακόμη και μετά από δυο χρόνια σε απευθείας αναθέσεις.

Τα ξέχασαν όλα αυτά, γιατί ειδάλλως έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έτσι η βολική γι αυτούς διαφυγή στην μετάθεση ευθυνών ήταν η εύκολη λύση. Για όλα φταίει ο Κλεισθένης .

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η συγκρότηση αυτοδιοικητικων συμμαχιών-συνεργασιών, που θα μιλήσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το μέλλον των δήμων και των περιφερειών. Που θα παρουσιάσουν μια διακριτή πρόταση με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο η οποία θα αφορά τόσο τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, όσο και αυτά της αναπτυξιακής προοπτικής των περιοχών ευθύνης τους. Που θα προασπίζει και θα διευρύνει την δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες με συνελεύσεις, με δημοψηφίσματα . Που θα αποκεντρώνει τη λειτουργία των υπηρεσιών και θα προωθεί συμμετοχικούς θεσμούς. Που θα σέβεται την αυτοτέλεια των κοινοτήτων και θα διευρύνει τις αρμοδιότητες τους. Που θα διευρύνει τη δράση των υφιστάμενων κοινωνικών δομών, και θα δημιουργεί νέες ,με στόχο την κοινωνική συνοχή. Που θα δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές που θα σηματοδοτούν το πέρασμα στη νέα εποχή. Σταδιακά οι πληγές που άφησε στο σώμα της αυτοδιοίκησης ο Καλλικράτης και τα μνημόνια, πρέπει να επουλωθούν.

*Ο Παναγιώτης Ερμείδης είναι συντονιστής Ν.Ε. Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.