Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Το βασικό εξεταστικό σκέλος των πάνελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα. Τώρα η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων κορυφώνεται εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογικών στοιχείων που χρονικά αναμένεται στο διάστημα 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. Οπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί τα πιο αξιόπιστα συμπεράσματα εξάγονται από την επεξεργασία ίων βαθμολογικών στοιχείων τα οποία θα αποτυπώσουν με αριθμούς και στατιστικά δεδομένα την πορεία που θα ακολουθήσουν οι δείκτες αξιών στο φετινό «χρηματιστήριο» των βάσεων.

1 ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Οι υποψήφιοι της ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι οι τυχεροί των φετινών πανελλαδικών. Τα θέματα κρίνονται σχετικά ευκολότερα σε σχέση με τα περσινά και αυτό σημαίνει αυτόματα άνοδο των βάσεων.
Ομως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη και είναι η επαναφορά της πρόσβασης στις παιδαγωγτκές σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία ενώ έως πέρυσι συγκροτούσαν ξεχωριστό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι οι Παιδαγωγικές θα αποτελέσουν προνομιακό πεδίο για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου. Τέσσερις χιλιάδες θέσεις σε Παιδαγωγικά Τμήματα εκτιμάται ότι θα καταληφθούν από υποψηφίους του 1ου πεδίου. Μάλιστα εκτιμάται ότι στα περιφερειακά Τμήματα Παιδαγωγικών η άνοδος των μορίων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1 000-2.000 μόρια. Εκτιμάται ότι στις δημοφιλείς Νομικές Σχολές οι αυξομειώσεις στα μόρια θα είναι οριακές και γενικά αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις των σχολών ανθρωπιστικών επιστημών.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Η δυσκολία στη Φυσική και τη Χημεία καθώς και η επαύξηση του αριθμού των εισακτέων μεταφράζονται σε σαφή πτώση σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 2ο επιστημονικό πεδίο ισχύουν συνθήκες περίπου ελεύθερης πρόσβασης γιατί ο αριθμός των θέσεων είναι οριακά υψηλότερος από τον αριθμό των υποψηφίων. Επομένως η πρόσβαση στα περιφερειακά τμήματα εκτιμάται ότι θα γίνει με πολύ χαμηλές βαθμολογίες της τάξης των 4.000 5.000 μορίων όπως τα προηγούμενα χρόνια.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Τα θέματα στη Βιολογία στη Χημεία και τη Φυσική ήταν δυσκολότερα από πέρυσι με αποτέλεσμα να αναμένεται
μικρή πτώση των βάσεων. Η πτώση αυτή στις Ιατρικές Σχολές θα είναι εμφανής ωστόσο οριακή. Ευχερέστερη
αποτίμηση όμως θα γίνει για τις περιζήτητες σχολές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα Μαθηματικά που διαπιστώνονται στα βαθμολογικά κέντρα προμηνύουν και
εδώ μια μικρή αλλά σαφή πτώση των βάσεων στο πεδίο των Σχολών Οικονομίας και Διοίκησης.
Το μηχανογραφικό