«Πανεπιστήμιο Ανοιχτό στην Κοινωνία. Μπορούμε», το μήνυμα του ΑΠΘ για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου

«Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η βία δεν έχει χώρο μέσα σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, κρατήσαμε και κρατούμε ανοιχτό το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, κλείνοντας την πόρτα στην ανομία», τονίζουν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ευχαριστήριο μήνυμά τους για τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρο στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, κατά την 46η Επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Αποδώσαμε τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που όλοι σήμερα, χάρη στη θυσία τους, μπορούμε να απολαμβάνουμε. Αποδείξαμε ότι τα μηνύματα της εξέγερσης μάς εμπνέουν και μας καθοδηγούν, καθώς και ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ έχει τη θέληση, την ωριμότητα και την ικανότητα να περιφρουρήσει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τους χώρους του Πανεπιστημίου, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», τονίζουν οι πανεπιστημιακές Αρχές και ευχαριστούν «ξεχωριστά κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας», καθώς και «τους πολίτες της Θεσσαλονίκης -οικογένειες, μαθητές, μικρά παιδιά- που τίμησαν την Επέτειο του Πολυτεχνείου, ειρηνικά, όπως της αρμόζει, και συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου».

Σχετικά με την απόφαση να παραμείνουν ανοιχτές οι πόρτες του campus στη διάρκεια του τριημέρου η διοίκηση του ΑΠΘ διευκρινίζει: «Την προηγούμενη εβδομάδα, κόντρα στις φοβικές φωνές, εκφράσαμε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή μέρα θα μας έβρισκε να συνεχίζουμε δυνατότεροι και όχι “λαβωμένοι”. Το κάναμε πράξη όλοι μαζί, ενωμένοι: Καθηγητές, εργαζόμενοι και φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έμεινε ανοιχτό, όλες οι πόρτες του έμειναν ανοιχτές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, αλλά και μετά το τέλος των πορειών».

Αναφορικά με την εκδήλωση, που υπό την αιγίδα των πρυτανικών Αρχών και με διοργάνωση από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αριστοτελείου και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή πριν την έναρξη των πορειών, εκφράζεται η βούληση τα συμπεράσματα της συζήτησης να αποτελέσουν «”μαγιά” σε μία νέα ανοιχτή συζήτηση για το Πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε και μας αξίζει».

«Συνεχίζουμε πιο δυνατοί για ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που εργάζεται συνεχώς για την πρόοδο. Όλοι μαζί, μπορούμε», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές στο ευχαριστήριο μήνυμά τους.

ΑΠΕ/ΜΠΕ