Πάνω από 100.000 άτομα διώκονται στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Πάνω από 110.000 άτομα έχουν υποστεί διώξεις στην Τουρκία στο πλαίσιο των ερευνών για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα.

Οπως  δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση συνολικά 40.029 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία από τα οποία 20.355 έχουν επισήμως συλληφθεί καθώς τα βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος η οποία κατά την τουρκική κυβέρνηση οργανώθηκε από τον  Φετουλάχ Γκιουλέν.

Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι 79.900 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό. Έρευνες όμως έγιναν και σε εταιρίες καθώς σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, έκλεισαν 4.262 που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο καταδίκασε. Η Τουρκία αξιώνει την έκδοσή του από τις αρχές των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον λέει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μόνο εάν της παρουσιαστούν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία.