Πάνω από 2.000 ενήλικες διδάχθηκαν ποντιακά στο ΠΑΜΑΚ

Πάνω από 50 τόμους που αφορούν την ιστορία και την γλώσσα του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της ευρύτερης Ανατολής, θα δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προς χρήση των φοιτητών και ερευνητών, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου (στις 20.00) στο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πρόκειται να υπογραφεί και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (ΠΣΠΕ), με το οποίο οι τρεις φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση των δράσεών τους για την διάδοση του ποντιακού πολιτισμού.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, υλοποιεί ήδη για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα “Διδασκαλίας της Ποντιακής Διαλέκτου σε ενήλικες”, τόσο στους χώρους του ακαδημαϊκού ιδρύματος, όπως και σε σχολεία των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου, Πολίχνης, Καβάλας, Έδεσσας, Δράμας και Αμυγδαλεώνα.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 100 διδακτικών ωρών και βασίζεται στην διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου με βάση σχετικό εγχειρίδιο, ενώ ήδη από το 2016 έχουν αποφοιτήσει πάνω από 2.000 εκπαιδευόμενοι ενήλικες. Το μάθημα γίνεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές που αριθμούν περίπου τους 100 σε όλη τη χώρα. “Υπάρχει το σκεπτικό το πρόγραμμα αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα” ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του ΠΣΠΕ, Κώστας Ανθόπουλος.

Το Ρομπότ που γρικά ποντιακά

Στη διάρκεια του περσινού προγράμματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες χρησιμοποιήθηκε ερευνητικά η χρήση ενός μικρού ρομπότ που μιλούσε στους εκπαιδευόμενους ποντιακά. Η ερευνητική δράση υλοποιήθηκε από το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή, Νίκο Φαχαντίδη, υπεύθυνο του προγράμματος διδασκαλίας ρομποτικών εφαρμογών.

“Στόχος της δράσης αυτής ήταν να δημιουργηθεί ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση της διδασκαλίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της ποντιακής διαλέκτου, όταν οι μαθητές βρίσκονται σε κόπωση” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Φαχαντίδης και εξήγησε ότι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά κατά τη διάρκεια της “επικοινωνίας” τους με το ρομποτάκι.

Το ρομπότ διηγούνταν στην ποντιακή διάλεκτο ιστορίες από την καθημερινότητα και καλούσε τους μαθητές σε έναν διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά και στην επίλυση διάφορων ασκήσεων που σχετίζονται με το λεξιλόγιο και την εκμάθηση ποντιακών λέξεων (π.χ. εξεύρεση σωστών εννοιών).

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΠΑΜΑΚ, οι εντυπώσεις και η ανταπόκριση των μαθητών ήταν θετικές και το συμπέρασμα από την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας ήταν ότι είχε μαθησιακά αποτελέσματα κατά τις ώρες κόπωσης των διδασκομένων, καθώς δημιουργούσε κίνητρα μάθησης.

ΑΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...