Πάνω από 2.000 φοιτητές του ΑΠΘ συμμετείχαν στο πρόγραμμα Πρακτική Άσκηση

Στην ουσιαστική επαφή των φοιτητών με τους εν δυνάμει χώρους απασχόλησης, στην ενημέρωση τους για τις τάσεις της αγοράς και τις δεξιότητες που απαιτούνται, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πτυχιούχων, στη διοχέτευση στην αγορά εργασίας πτυχιούχων με επαγγελματική πείρα, καθώς και στη δημιουργία ενός σταθερού δεσμού μεταξύ του Πανεπιστημίου και του φοιτητικού δυναμικού με την αγορά εργασίας στοχεύει το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ», στο οποίο συμμετείχαν την περασμένη περίοδο 2.180 φοιτητές. Όπως σημείωσε στη DailyThess ο ιδρυματικά υπεύθυνος, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αντώνιος Κορωναίος το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι μεγαλύτερο αλλά τα κονδύλια που υπάρχουν συγκεκριμένα. “Δίδονται πανελλαδικά 12,5 εκ. ευρώ το χρόνο για την πανελλαδική. Εμείς μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα αλλά αυτό σημαίνει ότι θα κοπούν από κάπου αλλού. Εμείς θεωρούμαστε από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα ιδρύματα”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι για τη νέα χρονιά (Νοέμβριος 2016-Οκτώβριος 2017) θα συμμετάσχουν στην πρακτική άσκηση 2500 φοιτητές του ΑΠΘ.

pra

Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΑΠΘ πραγματοποίησε εκδήλωση, με θέμα «Απολογιστική Εκδήλωση Προγράμματος Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΠΘ, για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016». Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν φοιτητές/ τριες και επόπτες Φορέων Υποδοχής με τις καλύτερες πρακτικές, για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016.

Η επιλογή των Φοιτητών και των Εποπτών πραγματοποιήθηκε από τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Τμημάτων σε συνεργασία με τους Επόπτες Μέλη ΔΕΠ, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, με βάση τις αξιολογήσεις του Προγράμματος.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας. Ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αντώνιος Κορωναίος παρουσίασε τον Απολογισμό του Προγράμματος για το ακαδ. έτος 2015 – 2016, ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και βεβαιώσεις στους φοιτητές/τριες, στους Επόπτες των Φορέων Υποδοχής. Η απονομή των τιμητικών πλακετών στους Φορείς Υποδοχής έγινε από τον Πρύτανη ΑΠΘ., Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, ενώ η βράβευση των φοιτητών/τριών έγινε από τον Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τοποθετήσεις από τους Φορείς Υποδοχής με τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, ενώ προβλήθηκε ένα video με συνεντεύξεις φοιτητών/τριών με τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στην Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας, Πηνελόπη Μαυραγάνη – Τσιπίδου και στον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Γρηγόριο Διαμαντίδη, για την πολυετή συμβολή τους στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης ως Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Τμημάτων τους.

Τα 39 Τμήματα του Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι: Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Βιολογίας, Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε., Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Θεσσαλονίκη), Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Σέρρες), Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Θεάτρου, Θεολογίας, Ιατρικής, Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Μαθηματικών, Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μουσικών Σπουδών, Νομικής, Οδοντιατρικής, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πληροφορικής, Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών και Ψυχολογίας.

Οι φοιτητές/τριες ασκούνται για διάστημα από 1 έως 3 μήνες ανάλογα με το Τμήμα, σε Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς. Το Πρόγραμμα αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την αμοιβή των φοιτητών και την ασφάλισή τους.

Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση 2014 – 2020.

Δείτε εδώ βίντεο από την εκδήλωση