Πάνος Σκουρλέτης: «Η εικόνα των φθαρμένων προσώπων του ΠΑΣΟΚ θύμισε μνημόσυνο»

«Υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Αυτό το γεγονός ωστόσο δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια άτακτη υποχώρηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, με δεδομένο τον κίνδυνο επιμήκυνσης των συζητήσεων». Αυτά δηλώνει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Εποχή», ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός αναφέρει ότι «πολιτικά, είναι προς όφελός μας η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διότι θα αδυνάτιζε το μέτωπο των δυνάμεων που προωθούν σκληρές απόψεις και επιζητούν σκληρά μέτρα από την Ελλάδα εδώ και τώρα», συμπληρώνοντας ότι «η αναφορά του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους περιορίστηκε σε θεωρητικό επίπεδο, διότι, όταν καλείτο να τοποθετηθεί, ζητούσε μέτρα που ήταν στην αντίθετη κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του χρέους».

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, ο Πάνος Σκουρλέτης υπογραμμίζει πως «ούτε στους σχεδιασμούς ούτε στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», ενώ, όσον αφορά το θέμα της νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημειώνει: «Αυτό δεν ανέκυψε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ή στελεχών της. Είναι όμως γεγονός με ενδιαφέρον, αν διαπιστωνόταν συναίνεση. Τελικώς όμως Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, διαπράττοντας για δεύτερη φορά το ίδιο πολιτικό λάθος, έσπευσαν το να το αποκλείσουν, οπότε το θέμα θεωρείται λήξαν».

Κληθείς, τέλος, να κάνει ένα σχόλιο για τις διεργασίες στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει: «Ένας στρατηγικός επαναπροσδιορισμός που θα έπαιρνε αποστάσεις από το νεοφιλελευθερισμό θα ήταν πολύ ενδιαφέρων και θα δημιουργούσε πια έναν εν δυνάμει χώρο, με τον οποίο θα μπορούσαμε να ανοίξουμε διάλογο. Προς το παρόν αυτό δεν έχει προκύψει, σε αντίθεση με προβληματισμούς που διαπιστώνει κανείς στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Αντίθετα, η εικόνα των παλαιών και φθαρμένων προσώπων του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων κυβερνήσεων που ξαναβρέθηκαν θύμισε μνημόσυνο».