Π. Σκουρλέτης: Σχεδιάζουμε το αύριο στη βάση μιας σταθεροποιημένης οικονομίας

Τον προγραμματικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης και καλά αμειβόμενες, την επόμενη τετραετία, προέταξε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Αθήνας, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική σε συγκεκριμένες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Μέρα», την Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, απέναντι στη βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιδιώκουμε 500 χιλ. θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανεργίας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως επιδίωξη είναι η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. «Από το ΄15 μέχρι τώρα είχαμε 320 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, Αυτό ήταν το θετικό ισοζύγιο, το πλεόνασμα των νέων θέσεων εργασίας». (…) «Πάνω από το 50% είναι πλήρους απασχόλησης. Το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, από το ΄10 έως το ΄15. Από αυτές οι 700 χιλ. ήταν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μεσοστρώματα, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, επί των ημερών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σημείωσε.

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήρθε στη Βουλή να ψηφίσει τη μη μείωση του αφορολόγητου

«Εμείς δεν ερχόμαστε απερίσκεπτα να μιλήσουμε για τις φορολογικές μειώσεις που τάζει η Νέα Δημοκρατία, οι οποίες είναι γενικές και αόριστες, δεν είναι στοχευμένες και θα πρέπει να τις αιτιολογήσει. Γιατί όταν μειώνω τα έσοδα δημιουργείται μία “τρύπα”. Τι θα κάνω λοιπόν, θα κόψω τις επενδύσεις; Θα κόψω δαπάνες, από πού; Οι δαπάνες είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι συντάξεις, είναι οικογενειακά επιδόματα, είναι επιδόματα αναπηρίας, είναι το εισόδημα αλληλεγγύης, από πού θα κοπούν; Ή θα στρώσει τον δρόμο, εκμεταλλευόμενος και τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, που ξαναθέτουν το θέμα του αφορολόγητου; Διότι, θυμίζω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν είχε παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είπε για το 9% ως φορολογικό συντελεστή για το πρώτο κλιμάκιο, αποσιωπώντας πλήρως την ιστορία του αφορολόγητου, εάν θα υπάρχει ή όχι», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και απαντώντας σε σχετική παρατήρηση για τα αντίμετρα, είπε απευθυνόμενος προς την κ. Μπακογιάννη:

«Γνωρίζετε ποια είναι τα αντίμετρα; Είναι το επίδομα που θέλετε να κόψετε για τα νέα ζευγάρια. Τα αντίμετρα ήδη υλοποιούνται. Ήδη έχει μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για το ΄19% μεσοσταθμικά 10% και 30% για τις μικρότερες περιουσίες»…«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν κατανοείτε τα πράγματα όπως είναι, άρα, μάλλον δημιουργείτε εντυπώσεις». «Δεν ήσασταν μέσα στη Βουλή γιατί δεν θέλατε να δεσμευτείτε για το αφορολόγητο, λακίσατε, κάνετε τσάμπα μαγκιές. Γιατί δεν ήρθατε λοιπόν, ως παρακαταθήκη για την κυβέρνηση που θα βγει στις επόμενες εκλογές, να συμφωνήσουμε ως εθνική θέση ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο; Δεν το κάνατε».

Με την επαναφορά του κανόνα ένα προς πέντε δεν είναι εφικτές οι προσλήψεις για τις οποίες δεσμεύεται η Νέα Δημοκρατία

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων ρωτώντας και για την αντίστοιχη πολιτική της ΝΔ: «Θέλω να μου πείτε το εξής. Θα μας πείτε για το ένα προς πέντε τι γίνεται; 15.000 προσλήψεις θα γίνουν με βάση τον κανόνα του ένα προς ένα, στην Παιδεία. Θα τις “τσεκουρώσετε”; Θέλετε να φεύγουν πέντε γιατροί και να προσλαμβάνεται ένας; Θέλετε να φεύγουν πέντε αστυνομικοί και να προσλαμβάνεται ένας; Θέλετε να φεύγουν πέντε δάσκαλοι και να προσλαμβάνεται ένας; Διότι αυτό λέει το πρόγραμμά σας κι αυτό δεν το διαψεύσατε ούτε πριν τις Ευρωεκλογές, ούτε μετά. Ξέρετε γιατί το κάνετε αυτό; Όχι γιατί δεν αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες, αλλά θέλετε να τα εκχωρήσετε αυτά σε κάποιους ιδιώτες. Δεν πιστεύετε ότι υπάρχει το αγαθό της Υγείας, της Παιδείας, δεν το θέλετε αυτό. Και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαθιά πεισμένος ότι η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικός νόμος. Από εκεί εκπορεύονται όλα, είναι η πεμπτουσία του αγοραίου φιλελευθερισμού». […] «Είπατε πριν ότι θα κάνετε ένα μπαϊπάς σε σχέση με τον κανόνα του ένα προς πέντε και αναφέρετε την Υγεία, την Παιδεία και την Προστασία του Πολίτη. Γνωρίζετε ότι από τους πέντε δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στο Δημόσιο οι τρεις απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς; Άρα δεν προκύπτει η εξίσωση. Δεν προκύπτει η εξίσωση για το ένα προς πέντε. Ή μας κοροϊδεύετε ή είστε τσαπατσούληδες. Αλλά δεν μπορείτε να λέτε αυτά και να διεκδικείτε να είστε η επόμενη κυβέρνηση. Θέλετε να τα παραδώσετε όλα σε διάφορους ιδιώτες. Βάζετε δε και διάφορες φιλικές δυνάμεις από την αγορά, όπως αυτό που γίνεται τώρα με τα διαγνωστικά κέντρα στην Υγεία, να κάνουν απεργία αυτή τη στιγμή και να μη δέχονται τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ να πάνε να κάνουν τις εξετάσεις τους, ζητώντας από το ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία πάει για εκλογές, αυτά που τους χρωστούν επί 20 χρόνια».

Θέλατε συμβασιούχους- “όμηρους”, καλύψαμε τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό

Αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβασιούχων απευθυνόμενος ξανά προς την κ. Μπακογιάννη: «Σας τη χαλάσαμε γιατί είχατε το καθεστώς των συμβασιούχων στην καθαριότητα στους δήμους, γιατί ήταν μια εκλογική πελατεία που έπρεπε να είναι σε καθεστώς “ομηρίας” και ανασφάλειας, έτσι σας βόλευε κι εμείς είπαμε ότι πρέπει να γίνει ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ και βγήκαν μόλις προχτές τα αποτελέσματα. Οκτώμισι χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή βρήκαν μόνιμη, σταθερή απασχόληση…Το καταψηφίσατε. Τα στελέχη σας “μπούκαραν” στον ΑΣΕΠ και εκβίαζαν να μη βγουν τα αποτελέσματα παίζοντας με τον πόνο των ανθρώπων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ