Παραδίδεται ο ψηφιακός χάρτης της μεταποιητικής δραστηριότητας στο νομό Θεσσαλονίκης

Μέσα στο επόμενο δίμηνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να έχει στα χέρια το πληροφοριακό σύστημα χαρτογράφησης της μεταποιητικής δραστηριότητας στο Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ εντός του Μαρτίου αναμένεται και αυτό για τις βιομηχανίες που παράγουν απόβλητα, επικίνδυνα και μη, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, στο περιθώριο της Διεθνούς Ημερίδας, με θέμα: “Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις”.

Τα εργαλεία αυτά, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, θα αποτελέσουν το πλαίσιο για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και της εφαρμογής των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα επανίδρυσης της τοπικής οικονομίας, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι επόμενο στόχο αποτελεί η ψηφιοποίηση σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί μετά τον Δεκέμβριο. Στην ομιλία του τόνισε ότι η έννοια της κυκλικής οικονομίας είναι σχετικά νέα, στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, που την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε να σχεδιάζει δράσεις και πολιτικές για την προώθηση και υιοθέτησή της, ενώ αναφερόμενος στα οφέλη είπε ότι είναι μείωση κόστους, αύξηση θέσεων εργασίας και μέγιστη συμβολή στην αειφορία.

Έκανε γνωστό, ότι η ΠΚΜ έχει ενταγμένα στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω των τομεακών προγραμμάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κοινοτικά κονδύλια, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, έθεσε τον προβληματισμό της παρέκκλισης από τον στόχο μιας τόσο σημαντικής έννοιας όπως η κυκλική οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “εύχομαι να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο με τον ευτελισμό της καινοτομίας κατά τα προηγούμενα χρόνια”. “Στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση δράσεων κυκλικής οικονομίας από τις επιχειρήσεις – μέλη μας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της αναπτυξιακής κατεύθυνσης προς την οποία θα πρέπει να κινηθούν όλες οι εταιρείες”, υπογράμμισε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε: “για τη χώρα μας η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την αναπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε ότι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες στην ΠΚΜ και είπε ότι στον περιφερειακό σχεδιασμό που προωθείται “η κυκλική οικονομία ενσωματώνεται στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίησή της”, υπογράμμισε. Η κυκλική οικονομία αποτελεί μια ευκαιρία και ανάγκη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σημείωσε και τόνισε ότι “μπορεί ένα απόβλητο μιας επιχείρησης να γίνει η πρώτη ύλη για κάποια άλλη”.

“Για την τόνωση του ενδιαφέροντος στην κυκλική οικονομία έχει αποφασιστεί η χορήγηση κουπονιών καινοτομίας για ΜμΕ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018”, είπε  η Προϊστάμενη του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη.Τόνισε, δε, ότι στο σχεδιασμό της ΠΚΜ προβλέπεται η ενσωμάτωση των ζητημάτων της κυκλικής οικονομίας στο ΕΣΠΑ για την επομένη της προγραμματικής περιόδου 2021- 2027.

Τη θέση του ότι “πρέπει να καταστεί σαφές ότι το απόβλητο είναι πηγή εισόδων”, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Μανώλης Βλαχογιάννης, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα παροχής κινήτρων στις βιομηχανίες, για νέες αγορές και όχι “με τη μορφή επιδότησης, που έχουμε δει ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε”. Ο ίδιος, υπογράμμισε και την ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων (επιχειρήσεων, τοπικών φορέων, περιφέρειας και πολιτείας”.

Τέλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακου Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος δ. σ. του  δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία είναι μια χρήσιμη ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού και καινοτόμου μοντέλου με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ