#ParadisePapers: 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» που είχε πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται ότι εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών οι οποίοι ουσιαστικά χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους και να «ελαφρύνουν» τα φορολογικά τους καθώς και υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες αλλά και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Με βάση τη συγκεκριμένη διαρροή των εγγράφων εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, οι περισσότερες σε Αθήνα και Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως Πολιτεία, Εκάλη, Διόνυσος , το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή.

Μεταξύ των 6,5 εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα σε περισσότερα από 6.000 έγγραφα αναφέρεται το όνομα της Ελλάδας και μάλιστα εκείνο που τονίζεται είναι ότι αποκαλύπτονται στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων με τις περισσότερες να εγγράφονται στο μητρώο της Μάλτας.

«Οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χτες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας. Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων.

Και αυτό, την στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης. Την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι και τα θύματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους.

Πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό, που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας, και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες. Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν.

Τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους. Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, είναι μια πρόκληση για την Παγκόσμια Κοινότητα.

Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης, που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης.

Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών.

Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.»