Οι παράλληλες εκδηλώσεις του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μια σειρά από ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα πρόκειται για: 4 εκθέσεις με σπάνια έργα του διανοούμενου και ζωγράφου Τζον Μπέρτζερ, με στιγμιότυπα από το ελληνικό σινεμά με θέμα το φαγητό, με σκίτσα που γεννήθηκαν μέσα από την προσφυγική κρίση και με  βωβό σινεμά με συνοδεία ζωντανής μουσικής

Επίσης θα προβληθούν μικρού μήκους ταινίες που έφτιαξαν πρόσφυγες μαζί με πολίτες από χώρες που τους υποδέχονται ενώ θα λάβουν χώρα, πάντα στο πλαίσιο του φεστιβάλ, δύο βιβλιοπαρουσιάσεις: της έκδοσης για την θρυλική Κινηματογραφική Λέσχη της «Τέχνης» της Θεσσαλονίκης, καθώς και του βιβλίου «Μικρές Υιοθεσίες» του ντοκιμαντερίστα Σταύρου Ψυλλάκη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Έκθεση «Τζον Μπέρτζερ: Ένας ριζοσπάστης ουμανιστής»
Τριάντα σχέδια και ζωγραφιές του βρετανού διανοούμενου, θεωρητικού της τέχνης, συγγραφέα και ζωγράφου Τζον Μπέρτζερ (1926-2017) συνοδεύουν ιδανικά το αφιέρωμα που πραγματοποιεί φέτος το 19ο ΦΝΘ προς τιμή του. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά δύο μόλις μήνες μετά τον θάνατό του. Ορισμένα παραχωρήθηκαν, ειδικά για τη έκθεση, από τον γιο του Ιβ, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση συμπληρώνεται με προβολές ταινιών, αποσπασμάτων και εκπομπών με θέμα τον Μπέρτζερ, καθώς και με βιβλία του.
Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης),  4 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2017, Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 18:00, είσοδος: 3 ευρώ, 1,50 ευρώ μειωμένο, 1,00 ομαδικό – ισχύουν ατέλειες. Εγκαίνια: 8 Μαρτίου 2017, 19:30. Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση για την έκθεση και το έργο του Τζον Μπέρτζερ, με τη συμμετοχή των Τομ Όβερτον (συγγραφέας, επιμελητής και ερευνητής της Βρετανικής Βιβλιοθήκης) και Αντώνη Κωτίδη (καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ).

Έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»
Στο πλαίσιο της νέας ενότητας «Food vs. Food» του 19ου ΦΝΘ, το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια έκθεση με γεύσεις και μυρωδιές από το ελληνικό σινεμά: Από το αόρατο προφιτερόλ του Γιώργου Κωνσταντίνου στα Χτυποκάρδια στο θρανίο του Αλ. Σακελλάριου έως τις αισθησιακές μπουκιές της Έλενας Ναθαναήλ στον Φόβο του Κ. Μανουσάκη και τα μπαχάρια της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ κουζίνας του Τ. Μπουλμέτη.
Στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι), 3 Μαρτίου – 30 Αυγούστου 2017, 10.00 – 20.00, είσοδος: 2 ευρώ.

Έκθεση περιοδικού δρόμου «σχεδία»: «Μιχάλης Κουντούρης, Made in Europe. Μιλώντας για το προσφυγικό χωρίς λόγια»
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη, σκίτσα που γέννησε η προσφυγική κρίση, η ξενοφοβική Ευρώπη, οι κοινωνίες των κλειστών συνόρων και των συρματοπλεγμάτων. Ο δημιουργός προσπαθεί να αφουγκραστεί τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, καθώς και την αναζήτηση των προσφύγων για καταφύγιο και ελπίδα για μια νέα ζωή μακριά από τον πόλεμο και την καταστροφή. Και όλα αυτά περιγράφονται χωρίς λόγια, μόνο με τη δύναμη της εικόνας και την παγκόσμια γλώσσα των συμβόλων και των συμβολισμών.
Στο MOB Café (Ίωνος Δραγούμη & Παπαδοπούλου 2, Θεσσαλονίκη), 4 -19 Μαρτίου 2017, 10:00 – 02:00 (Κυριακή 11:00-02:00). Εγκαίνια: 4 Μαρτίου 2017, 19:00

Moving Silence
Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια επιλογή από διεθνείς ταινίες μικρού μήκους με συνοδεία ζωντανής μουσικής από μουσικούς της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζεται και έκθεση GIF. Κι όλα αυτά, με τη σφραγίδα του Moving Silence, της βερολινέζικης πλατφόρμας για τον σύγχρονο βωβό κινηματογράφο, που από το 2009 διοργανώνει προβολές φιλμ χωρίς ήχο που συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.
Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), 10 – 11 Μαρτίου 2017, πληροφορίες και ωράριο προβολών: www.cact.gr.

Home Νew Ηome: Πρόσφυγες και πολίτες σε 6 χώρες υποδοχής κινηματογραφούν την προσφυγική κρίση
Πολιτιστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από 6 χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη) ανέλαβαν μια κινηματογραφική πρωτοβουλία διαπολιτισμικού διαλόγου για την προσφυγική κρίση με τίτλο «Home New Home». Σύροι πρόσφυγες και πολίτες από τις χώρες υποδοχής συμμετείχαν σε εργαστήρια παραγωγής ντοκιμαντέρ σε 6 πόλεις αυτών των χωρών. Το project υποστηρίζεται από το Anna Lindh Foundation και συνεργάζονται οι ακόλουθοι φορείς: StoryDoc (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Yasar (Σμύρνη), Theater House (Τιρ, Λίβανος), Palestinian Young Filmmakers’ Association (Παλαιστίνη) και Arab Women Media Center (Αμάν, Ιορδανία). Στην εκδήλωση θα προβληθούν τα πρώτα ντοκιμαντέρ που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο αυτού του project, με ομιλητές τους Μάρκο Γκαστίν, Άγγελο Κοβότσο και Κώστα Σπυρόπουλο οι οποίοι δίδαξαν στα σεμινάρια.
10 Mαρτίου 2017, 12.00, αίθουσα Παύλος Ζάννας, είσοδος ελεύθερη

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

«Η ΤΕΧΝΗ στη Θεσσαλονίκη – Η Κινηματογραφική Λέσχη 1955-1967»
Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, 12:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας, είσοδος ελεύθερη

Το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 1955 εγκαινιάστηκε η Κινηματογραφική Λέσχη της «Τέχνης». Η πρώτη προβολή έγινε στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» με την ταινία Los olvidados του Λουίς Μπουνιουέλ. Ψυχή της Λέσχης ήταν ο 26χρονος τότε Παύλος Ζάννας. Η τελευταία προβολή της έγινε την Κυριακή 16 Απριλίου 1967. Μέσα από τις 300 περίπου ταινίες και αφιερώματα που παρουσιάστηκαν στα 12 αυτά χρόνια, δόθηκε στο κοινό της Θεσσαλονίκης η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τις σημαντικές στιγμές του σινεμά. Οι εισηγήσεις της Λέσχης παρουσιάζονται μισόν αιώνα αργότερα από τις εκδόσεις «Ερμής» και την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» με επιμέλεια του Αλέκου Ζάννα. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Χρυσούλα Σαάτσογλου-Παλιαδέλλη (ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, ΑΠΘ), Αλέκος Ζάννας (επιμελητής της έκδοσης), Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (κριτικός κινηματογράφου) και Ιωάννα Μανωλεδάκη (ζωγράφος- σκηνογράφος, ομότιμη καθηγήτρια σκηνογραφίας του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ). Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Μικρές Υιοθεσίες» του Σταύρου Ψυλλάκη
Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 12:00, αίθουσα Παύλος Ζάννας, είσοδος ελεύθερη

«Το να φτιάξεις μια ταινία ντοκιμαντέρ είναι μια υιοθεσία. Είναι σαν να ξυπνάς ένα πρωί και να βρίσκεις ένα μωρό έξω από την πόρτα σου. Εναπόκειται σε σένα τι θα κάνεις: θα το αγνοήσεις ή θα το υιοθετήσεις και θα του δώσεις ζωή;», σημειώνει ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης για το βιβλίο του «Μικρές Υιοθεσίες». Η έκδοση, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 19ου ΦΝΘ. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι Ορέστης Ανδρεαδάκης (Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Ηλέκτρα Βενάκη (Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου), Ματθαίος Φραντζεσκάκης (διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, εκδότης του βιβλίου), Άγγελος Κοβότσος (σκηνοθέτης), Στράτος Κερσανίδης (δημοσιογράφος), Κωστής Μαυρακάκης (αρχιτέκτων) και ο Σταύρος Ψυλλάκης.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...