Παράνομες απολύσεις καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι του ΦΟΔΣΑ που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου του ΦOΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας, που απολύθηκαν αυτοδικαίως την περασμένη εβδομάδα, όπως υποστηρίζουν, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη.

Οι 72 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2014, καταγγέλλουν ότι η απόλυση τους είναι παράνομη, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4429/20016 (Βερναρδάκη). Όπως ανέφερε εργαζόμενος στο φορέα, «ο παραπάνω νόμος δίνει παράταση συμβάσεων και για το 2017 στους συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και των φορέων τους, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα και ο πρόεδρός του Μιχάλης Γεράνης, έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση βάσει νομικής γνωμοδότησης, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν σύμφωνα με τα άρθρα 5–7 του Π.Δ. 164/2004 (Παυλόπουλου), γιατί η παράβαση του ανώτατου ορίου των 24 μηνών θα επιφέρει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Ο κ. Γεράνης δήλωσε ότι «πρόκειται για νομικό θέμα και αναμένουμε την απόφαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων» ενώ υπογράμμισε ότι «είμαστε σε συνεχή διάλογο με τους εργαζόμενους, προκειμένου να βρεθεί μία λύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ψηφίστηκε και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος τον Οκτώβριο ενέκρινε την παράταση των συμβασιούχων του δήμου μέχρι τέλους του 2017, παρόλο που είχαν συμπληρώσει δύο έτη εργασίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση θέλει να αποδυναμώσει το εργατικό προσωπικό για να ιδιωτικοποιήσει τους ΧΥΤΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας ξεκινήσει ήδη τον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας των ΧΥΤΑ Κιλκίς, Σερρών, Πολυγύρου και Ανθεμούντα, για τρία συν ένα έτη, με προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ.