Παρελθόν, παρόν και μέλλον των μεταφορών στην 81η ΔΕΘ

Το βλέμμα της στις μεταφορές στρέφει, μεταξύ άλλων, η 81η ΔΕΘ, η οποία με τις μηχανές στο φουλ μπαίνει στις ράγες και ετοιμάζεται να αναπτύξει ταχύτητα.

Φέτος η ΔΕΘ-Helexpo παρουσιάζει εκθέματα από το χθες, το σήμερα και το αύριο των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη, το οποίο οι πολίτες της αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία, θα κάνει… στάση μέσα στην 81η ΔΕΘ, επιφυλάσσοντας μια μεγάλη έκπληξη στους επισκέπτες.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τη μηχανή του οδοντωτού του Πηλίου, του γνωστού «μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Η μηχανή του οδοντωτού είναι μήκους 7,5 μέτρων, βάρους 23 τόνων και ύψους 3,5 μέτρων.
Επίσης στην 81η ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το λεωφορείο των αστέγων ή αλλιώς «Φροντίδα Εν Κινήσει», το οποίο κυκλοφορεί ήδη στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα μετασκευασμένο λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αστέγους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, καθώς διαθέτει, μεταξύ άλλων, ντουζιέρες και χημικές τουαλέτες. Είναι η πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους.