Παραίτηση Ρέντσι μετά τη βαριά ήττα στο δημοψήφισμα

Το 59,18% των Ιταλών τάχθηκε υπέρ του «όχι» και μόλις το 40,12% υπέρ του «ναι» για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση Ρέντσι. Ετσι, το δημοψήφισμα μετατράπηκε σε πανωλεθρία για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας ανακοίνωσε την  παραίτησή του.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», είπε ο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών.
«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του.
«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του ‘όχι’ θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου». «Μπορεί να χάσει κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, λοιπόν, αμέσως μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα, πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων ζήτησαν την άμεση προκήρυξη εκλογών: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας». Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».
Ο δε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Forza Italia Ρενάτο Μπρουνέτα έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας», ενώ άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησε και η Λέγκα του Βορρά με τον γενικό γραμματέα Ματέο Σαλβίνι να κάνει λόγο για «μεγάλη λαϊκή νίκη και ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».