Πάτρα: Αποζημίωση 525.000 ευρώ για εργατικό δυστύχημα

Ποσό «μαμούθ» ως αποζημίωση για τον θάνατο του 24χρονου Πατρινού Δημήτρη Κατσαντώνη που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στις 8 Μαρτίου του 2016 επιδίκασε στην οικογένειά του δικαστήριο της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν μια εμπορικής, μια τεχνική εταιρεία καθώς και ο εργολάβος που απασχολούσε τον άτυχο νέο φθάνουν συνολικά στα 525.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι εναγόμενοι υποχρεούνται να καταβάλουν 150.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους γονείς του Δημήτρη και 75.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα τρία αδέλφια. Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή ως προς το ποσό των 20.000 ευρώ για τους δύο γονείς του θύματος και για το ποσό των 10.000 ευρώ για τα τρία του αδέλφια.

Ταυτόχρονα το δικαστήριο διέταξε την προσωρινή κράτηση δύο εναγομένων ως μέσο εκτέλεσης της δικαστική απόφασης για την καταβολή μέρους των δικαστικών εξόδων.

Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Κατσαντώνης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών σε υπόγειο καταστήματος κατά την στιγμή που υποχώρησε η πλάκα που τρυπούσε με το κομπρεσέρ.

Το δικαστήριο αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αποφάνθηκε ότι υπήρχε σωρευτική υπαιτιότητα τόσο του υπεργολάβου όσο και των υπευθύνων των δύο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση τους καταλογίζεται βαριά αμέλεια και παράλειψη να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που θ’ απέτρεπαν τον θάνατο του 24χρονου. Κατά συνέπεια σύμφωνα με την απόφαση, ο θάνατος του άτυχου Δημήτρη Κατσαντώνη επήλθε από παραλείψεις και παράνομες πράξεις των.

Πέραν αυτού αποδείχθηκε ότι οι εργασίες που είχαν δηλωθεί στην Πολεοδομία περιγράφονταν ως μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές και όχι κατεδαφίσεις που θα απαιτούσαν επίβλεψη μηχανικού καθώς και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

left.gr