Το πατσατζίδικο «Τσαρούχα» «απαντά» στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με… διαφημίσεις στα ΜΜΕ!

Με διαφημίσεις και… χορηγίες στα τοπικά ΜΜΕ «απαντά» η εργοδοσία του εστιατορίου «Τσαρούχας» στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων για τις απολύσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

H εργοδοσία, που επικαλείται οικονομικούς λόγους και τη διακοπή της υπηρεσίας delivery του εστιατορίου για να δικαιολογήσει τις απολύσεις, έχει ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια σε τοπικές ιστοσελίδες για… προφανείς λόγους.

Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη η κίνηση της επιχείρησης καθώς τα, κατά τα άλλα ,«έγκυρα», αμερόληπτα και δήθεν… αποκαλυπτικά σάιτ παρουσιάζουν ακόμη και «βουβές» δηλώσεις (!!!) εργαζομένων που διαμαρτύρονται ενώ σύνδεσμοι (links) παλαιότερων δημοσιευμάτων τους για τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων πλέον είναι «σπασμένοι».

Δεν ξέρουμε το ακριβές… μπάτζετ που διαθέτει η συγκεκριμένη επιχείρηση για τη διαφημιστική καμπάνια της αλλά οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται κινδυνεύουν να γίνουν… αόρατοι από τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Νέα συγκέντρωση σήμερα έξω από το εστιατόριο

Στο μεταξύ σε νέα συγκέντρωση έξω από το εστιατόριο «Τσαρούχας» διαμαρτυρίας καλεί η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, σήμερα, Παρασκευή 19/10, με προσυγκέντρωση στις 8:00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, μετά και την άκαρπη συνάντηση συμφιλίωσης της περασμένης Παρασκευής, 12/10.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση η εργοδοσία εμφανίστηκε αδιάλλακτη, παρά τις προτάσεις των εργαζομένων αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, παρά τις προτάσεις τις δικές μας, αλλά και των εργαζομένων, για επαναπρόσληψη των απολυμένων, η πλευρά της εργοδοσίας επικαλέστηκε τη διακοπή του τμήματος διανομής (delivery), στο οποίο εργάζονταν οι εν λόγω εργαζόμενοι και εμφανίστηκε ανυποχώρητη».

«Θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αξιοπρέπεια, διότι δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τα 3/4 των οποίων εργάζονται με σχέσεις μερικής απασχόλησης και σε άθλιες συνθήκες, παρά την αυξημένη κερδοφορία και ανάπτυξη του κλάδου», είχε τονίσει από την πλευρά της, η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής και της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης αλλά και μία εκ των απολυμένων του εν λόγω εστιατορίου.

Από τον Αύγουστο έχει ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, μοτοπορείες και ενημέρωση των πολιτών, ενώ, στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται πλήθος σωματείων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η κατάργηση του τμήματος delivery, το οποίο αποτελεί «διευθυντικό δικαίωμα» του εργοδότη, αποτελεί μεθόδευση προκειμένου να απαλλαχθεί από τους εργαζόμενους, όπως η κ. Κουταλάκη (η οποία δεν μπορούσε, άλλωστε, να απολυθεί απευθείας, λόγω συνδικαλιστικής ασυλίας) και δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία.

Όπως αναφέρει η κ. Κουταλάκη, η οποία εργάζεται 5,5 χρόνια στο εστιατόριο, «έχοντας φάει όλα τα κρύα και τις βροχές αλλά και τα απλήρωτα βραδινά και τις απλήρωτες Κυριακές», η δουλειά είχε αυξηθεί, εξού και η πρόσληψη ακόμη ενός διανομέα. Ο πραγματικός λόγος των απολύσεων είναι ότι, μέσω των διεκδικήσεών μας, πετύχαμε βελτίωση των συνθηκών εργασίας: με πιέσεις στην εργοδοσία, με καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ, με το Συνδικάτο και την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, καταφέραμε να πληρωνόμαστε τα νόμιμα. Μετά από όλα αυτά ο εργοδότης προσέλαβε και τρίτο εργαζόμενο στο ντελίβερι (για να βγαίνουν τα ωράρια, σύμφωνα με τον νόμο πλέον) και άρχισε να πληρώνει και στους καινούριους συναδέλφους προσαυξήσεις, βραδινά κ.τ.λ. Εκτός από τους διανομείς, βελτιώθηκαν οι συνθήκες και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους μέσα στο κατάστημα».

Το Σεπτέμβριο του 2017 οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον εργοδότη ότι τα χρήματα που τους οφείλει από δεδουλευμένα όλα αυτά τα χρόνια είναι περίπου 20.000 ευρώ στον καθένα και ότι πρέπει να βρουν μια λύση. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο Ανδ. Νεφελούδης, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές προς την εργοδοσία για μη καταβολή δεδουλευμένων και οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε αγωγές ενώ, προσέφυγαν εκ νέου στο Σ.ΕΠ.Ε. για τις απολύσεις.

Πέραν του κρίσιμου ζητήματος της επαναπρόσληψης των απολυμένων, ακόμα και σε άλλο πόστο από αυτό του διανομέα, στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής συζητήθηκαν συνολικά τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και ο Ανδ. Νεφελούδης επανέλαβε ότι το υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει τις επόμενες μέρες εγκύκλιο για τις υποχρεώσεις προς τους διανομείς, που θα σταλεί στους εργοδότες, εγκύκλιος μέσω της οποίας θα επιβληθεί η παροχή εξοπλισμού εργασίας, δηλαδή το μηχανάκι και η αναγκαία για την δουλειά τους βενζίνη, αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας όπως το κράνος.

Με πληροφορίες από left.gr