Παυλόπουλος – Ολάντ: Οι προκλήσεις στην ΕΕ θα αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη τόσο στον τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, όσο και στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και οι ελληνικές Αρχές έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και επισήμανε ότι η Γαλλία, εάν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον, την ολοκλήρωση και ενοποίηση της Ευρώπης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πρώτον την οικονομική κρίση και τα προβλήματα, που προκαλεί στην κοινωνική συνοχή διευρύνοντας τις ανισότητες και δεύτερον την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη καλείται να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αλλά συνάμα οφείλει να συμπεριφερθεί με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας ότι στον πυρήνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού βρίσκεται ο άνθρωπος.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στην ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να την υποτιμάμε και να την υποβαθμίζουμε, καθώς πρόκειται για αρχή που περιλαμβάνεται στις Συνθήκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Ευρώπη στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της Δημοκρατίας και εκτίμησε ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει τις παροδικές της δυσκολίες και θα φθάσει στην τελική ολοκλήρωσή της.

Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, και τόνισε ότι η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται διαχρονικά με στενούς δεσμούς, σημειώνοντας ότι θα ήταν αδιανόητο για την Γαλλία να αποκλειστεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.

Ο κ. Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης από τους εξτρεμιστές, αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων και υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως υποστήριξε οι εξτρεμιστές λειτουργούν με σκοπό να καταλύσουν την Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι πολίτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.