Παιδικόραμα: Ένας φανταστικός κόσμος για παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Τα παιδικά χαμόγελα αντηχούν στην ατμόσφαιρα, οι σπινθηροβόλες ματιές των μικρών εξερευνητών του παιχνιδιού και της γνώσης αναμειγνύονται με το φως του ήλιου που αντανακλά στον χώρο, η φύση συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ψυχική ηρεμία των λιλιπούτειων απαιτητικών «κατοίκων» αυτού του υπέροχου αλλά όχι… φανταστικού κόσμου.

Σε έναν καταπληκτικό χώρο 10 στρεμμάτων, αναπτύσσεται το ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ, ιδιωτικός παιδικός σταθμός στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με θέα βουνό και θάλασσα και έντονα τα χρώματα της φύσης, με γωνιές παιχνιδιού και διασκέδασης, με γήπεδα, κιόσκια και παιδικές χαρές, με τη φάρμα των ζώων να προκαλεί την περιέργεια για γνώση, με το λαχανόκηπο να «ζητά» τη φροντίδα των παιδιών για να τους δείξει τους καρπούς του μοιράζοντας εμπειρία και βιωματική μάθηση, με την απόλυτη αισθητική των 2.000 τ.μ. του στεγασμένου χώρου, που ως καταφύγιο γνώσης, ψυχοκινητικής ανάπτυξης και συναισθηματικής ωρίμανσης, η καθημερινότητα ενός παιδιού μετατρέπεται σε γιορτή.

«Μια δεύτερη οικογένεια για το παιδί, ένα ανοιχτό σχολείο» ήταν εξ αρχής ο στόχος των δημιουργών αυτού του θαυμαστού κόσμου, της νηπιαγωγού Ειρήνης Οικονόμου και του απόφοιτου ΤΕΦΑΑ Σταύρου Λυκούδη. Το «Παιδικόραμα» είναι ένα πολύπλευρα ανοιχτό σχολείο που με το μεράκι και την αγάπη των δημιουργών του αποτελεί καινοτομία στον χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης, ένα σχολείο πρότυπο σχεδιασμού και αισθητικής, ένα σχολείο θαυμαστό.

Προτεραιότητα η βιωματική μάθηση

Προτεραιότητα και επιτυχημένη συνταγή του υπέροχου αυτού κόσμου για παιδιά είναι η βιωματική μάθηση, μέσα από τις εικαστικές τέχνες, το ελεύθερο παιχνίδι, τις φυσικές επιστήμες, τα ψυχοκινητικά παιχνίδια, το θεατρικό παιχνίδι, την περιβαλλοντική και μουσειακή εκπαίδευση, τα θεματικά projects, αλλά και η συμμετοχή σε προγράμματα αγγλικών, μαθηματικών, μουσικής, με στόχο το παιδί να προετοιμαστεί και να ωριμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γνωστικά, συναισθηματικά και σωματικά πριν από το πέρασμά του στον κόσμο του δημοτικού σχολείου.

Μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία πολύπλευρης ωρίμανσης και ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών δεν θα μπορούσε να λείπει η σωματική άσκηση και ο αθλητισμός. Στο «Παιδικόραμα» τα παιδιά άνω των 4 ετών μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα clubs που προσφέρονται για ΤaeKwonDo, Μπαλέτο ή να καλλιεργήσουν την συναισθηματική και καλλιτεχνική τους έκφραση μέσω του θεατρικού παιχνιδιού και της αγγειοπλαστικής.

Εγκαταστάσεις με μεράκι και αγάπη

Από την είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων ήδη αντιλαμβάνεται κανείς το μεράκι για τη δημιουργία ενός σχολικού συγκροτήματος άριστα προσαρμοσμένου στις ανάγκες των παιδιών. Σχεδιασμένο με ανοιχτούς χώρους, όπου το φως της ημέρας κυριαρχεί, με άνετες αίθουσες, όπου οι μικροί «μαθητές» ξεδιπλώνουν με ελευθερία τα ταλέντα τους και ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με χώρους για γυμναστική, γωνιές για διάβασμα παραμυθιών από μια πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη, με μεγάλα παράθυρα που «κοιτούν» στην αυλή και αφήνουν το βλέμμα των παιδιών ελεύθερο να ταξιδεύει.

«Επιθυμία μας τα παιδιά να χαιρετούν χαρούμενα»

«Η μεγαλύτερη επιτυχία και ευχαρίστηση για μας είναι το χαμόγελο των παιδιών την ώρα που φεύγουν από το σχολείο. Θέλουμε τα παιδιά να μας χαιρετούν χαρούμενα και με το βλέμμα τους να μαρτυρά ότι αύριο θα είναι πάλι εδώ πλάι μας και εμείς πλάι τους. Και γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσαρμογή των παιδιών. Σε συνεχή επικοινωνία με τους γονείς, ο χρόνος προσαρμογής αυξάνεται σταδιακά, μέχρι το παιδί να αισθανθεί ότι το σχολείο μας είναι η δεύτερη οικογένειά του. Αλλά και ο γονιός να αισθανθεί ήσυχος φεύγοντας για τη δουλειά του», λένε οι ιδιοκτήτες.

Η επικοινωνία με τους γονείς δε σταματά στην ολοκλήρωση της φάσης προσαρμογής των παιδιών, αλλά αποτελεί σημείο – κλειδί καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης, ώστε να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας σχολείου και οικογένειας. Οι γονείς συμμετέχουν σε δράσεις του σχολείου με τα παιδιά τους, ακόμη και σε θεατρικό παιχνίδι, ενώ έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν μέρος σε συμβουλευτικά σεμινάρια με ευρεία θεματολογία, αλλά και εξατομικευμένη ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη, ενώ μπορούν να συμβουλεύονται και τον παιδοψυχίατρο του σχολείου για προσωπικά προβλήματα.

Έτσι θα επιτύχουν να βαδίσουν παράλληλα με τα παιδιά τους, να είναι δίπλα τους σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία και μαζί με το σχολείο να θέσουν τις βάσεις για την πορεία τους στο μέλλον.

Στην οικογένεια του σχολείου και οι άνθρωποί του

Η όμορφη ατμόσφαιρα, η ομαλή λειτουργία, η αγάπη και η θετική ενέργεια που διαχέεται στον χώρο δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν χωρίς τους ανθρώπους του σχολείου και τη συμβολή τους. Οι συνεργάτες του σχολείου έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση και τα προσόντα που απαιτούνται αλλά και την προσήλωση στο έργο τους.

Οι νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι, η δασκάλα των αγγλικών, η δασκάλα της μουσικής προπαιδείας, η δασκάλα του θεατρικού παιχνιδιού, η δασκάλα του μπαλέτου, ο προπονητής TAE KWON DO καλημερίζουν με μια ανοιχτή αγκαλιά τα παιδιά και με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και αφοσίωση συμβάλλουν στην ανατροφή και στην εκπαίδευσή τους.

Από μια «οικογένεια» δεν θα μπορούσε να λείπει η μαγείρισσα, η οποία ετοιμάζει καθημερινά το φαγητό των παιδιών, προσαρμοσμένο στις διατροφικές ανάγκες τους.

Στο πλευρό των παιδιών υπάρχει και η υποστήριξη παιδιάτρου, λογοθεραπευτή, παιδοοδοντίατρου, παιδοψυχίατρου που συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην υγιή ανάπτυξή τους και στην πρόληψη καταστάσεων σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη ηλικία.

Το «Παιδικόραμα», παιδικός σταθμός στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, είναι ένα ανοιχτό σχολείο, δεν έχετε παρά να το επισκεφτείτε με τα παιδιά σας.