Πειθαρχική διαδικασία για το χρέος της Ιταλίας ενδέχεται να ξεκινήσει η ΕΕ

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι είναι δικαιολογημένο να ξεκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία απ’ την Ε.Ε. για το υπερβολικό χρέος της Ιταλίας, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters επικαλούμενο δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη διένεξη με τη Ρώμη και μια απόφαση που επιβεβαιώνει τη δήλωση της Κομισιόν ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως τόνισε ο ένας αξιωματούχος.

Έπειτα απ’ αυτό το πρώτο «πράσινο φως» απ’ τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προτείνει το άνοιγμα της διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις για τη Ρώμη.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τάχθηκαν επίσης υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να αποφευχθεί η διαδικασία αν η Ρώμη αναλάβει επαρκείς δεσμεύσεις ότι θα βελτιώσει τα δημοσιονομικά της, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

Αλλά αν οι συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση αποτύχουν να φτάσουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ε.Ε. θα μπορούσε να προτείνει την εκκίνηση της διαδικασίας σε μια συνάντηση στις 26 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο ένας αξιωματούχος.

Η τελική απόφαση θα μπορούσε πάντως να ληφθεί απ’ τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., πιθανόν στις συναντήσεις στις 8-9 Ιουλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για την ιταλική οικονομία, απευθύνοντας αυστηρές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση της Ρώμης.

Ο κανόνας του χρέους δεν έχει γίνει σεβαστός για το 2018, το 2019 και δεν θα γίνει ούτε το 2020, και έτσι «είναι δικαιολογημένη» μια διαδικασία για το υπερβολικό χρέος τονίζει στην έκθεσή της η Ε.Ε. για το ιταλικό χρέος.

«Η Ιταλία δεν έχει σεβαστεί τον κανόνα για το χρέος και μια διαδικασία είναι δικαιολογημένη, αλλά δεν την ξεκινάμε σήμερα» είπε ο Βάλντις. Ντομπρόφσκις, επειδή «πρώτα πρέπει να πάρουν θέση τα κράτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως «είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους».

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό παράθυρο διαλόγου εφόσον η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί. «Όπως πάντα με όλα τα κράτη-μέλη, είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε τα νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την ανάλυση», δήλωσε ο επίτροπος στη συνέντευξη Τύπου. «Η πόρτα μου είναι ανοικτή» είπε και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει τρόπους για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία.

Efsyn