Πέντε νίκες κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας το 2017

Από την συγκέντρωση-ορόσημο στοιχείων ως την θέσπιση νέων νόμων και την δράση που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ, όπως και γίγαντες του επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας, ακολουθούν πέντε νίκες που κατέγραψε ο σύγχρονος κόσμος στην μάχη για την εξάλειψη της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, η οποία αποφέρει όπως υπολογίζεται περίπου 126,10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους παράνομους δουλεμπόρους και διακινητές.

1) Συγκέντρωση-ορόσημο στοιχείων για τη δουλεία

Δύο πολύ μεγάλες οργανώσεις που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών δουλείας συνεργάστηκαν φέτος και κατάφεραν να καταλήξουν στον πρώτο κοινώς αποδεκτό υπολογισμό του αριθμού των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε δίκτυα δουλεμπόρων παγκοσμίως.

2) Εν αρχή ην …ο νόμος

Η Βρετανία ήταν το 2015 η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε νόμο με τον οποίο αξιώνεται από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τις ενέργειες που έχουν κάνει για να διασφαλίσουν ότι στις αλυσίδες τροφοδοσίας τους δεν εμπλέκονται σύγχρονες μορφές δουλείας και ακολούθησαν άλλα μεγάλα κράτη από τη Γαλλία ως την Ολλανδία.

3) Τα αιτήματα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της δουλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία καλούνται τα κράτη να αναλάβουν αυστηρότερη δράση για την καταπολέμηση του τράφικιν και των σύγχρονων μορφών δουλείας παγκοσμίως και αυτόν τον μήνα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα όσον αφορά τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι Αφρικανοί μετανάστες πωλούνται ως σκλάβοι στη Λιβύη.

4) Μεγάλες εταιρείες εντείνουν τον αγώνα

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, από την Adidas και την Apple ως την Intel και την Walmart, “σκάβουν” βαθειά στις αλυσίδες τροφοδοσίας τους και μιλούν δημοσίως για τις προσπάθειές τους να εξαλειφθεί η δουλεία.

5) Μπήκαν στη μάχη και τα πληρώματα των αεροπλάνων και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Από τα ιπτάμενα πληρώματα κορυφαίων παγκοσμίως εταιρειών ως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της κρατικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας (NHS), εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εκπαιδεύονται για να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται ανάλογα όταν εντοπίζουν ένα θύμα των σύγχρονων μορφών δουλείας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ