Πολιτιστικοί περίπατοι στην πόλη από τη ΧΑΝΘ

Στην Α’ Φάση του Προγράμματος των Περιπάτων στην Πόλη που συνδιοργανώνει η ΧΑΝΘ μαζί με το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, θα υλοποιηθούν 5 Περίπατοι στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • 21 ΟΚΤΩ 2018

Ξενάγηση στην ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ, η οποία προβλέπεται να αποκατασταθεί με ζητούμενο  να επαναλειτουργήσει ως η κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης και να ανακτήσει την παλιά της αίγλη. Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/ ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, με ειδικό σύμβουλο την Κλ. Θεολογίδου. Στο μνημείο και την ιστορία του θα μας ξεναγήσουν οι κκ. Παπανικολάου και Θεολογίδου, οι οποίες επιπλέον θα αναφερθούν στην πρόταση αποκατάστασης. Πέραν της σπουδαιότητας του συγκεκριμένου χώρου για την ζωή της πόλης, ιδιαίτερη αξία σε αυτή την ξενάγηση δίνει το γεγονός ότι πολύ σύντομα η αγορά δεν θα είναι προσβάσιμη για τους πολίτες και θα αρχίσουν οι εργασίες ανάπλασης.

  • 04 ΝΟΕ 2018

Επίσκεψη στην Έκθεση: «Ένα πορτρέτο του Βόλου | Δημήτρης Λέτσιος» στο  Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης. Η Έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο Της Thessaloniki Photo-biennale 2018. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και στις υπόλοιπες εκθέσεις του Λαογραφικού Μουσείου. Την ξενάγηση θα κάνει η λαογράφος και επιμελήτρια κ. Ελένη Μπίντση.

  • 18 ΝΟΕ 2018

Ξενάγηση στην Έκθεση: «Αλέξανδρος Ιόλας: Η Κληρονομιά» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η Έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.

  • 02 ΔΕΚΕ 2018

Ξενάγηση στην Έκθεση που διοργανώνει η ΕΛΛΕΤ-ΠΘ στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την παρουσίαση των βραβευμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων από την EUROPA NOSTRA.

  • 16 ΔΕΚΕ 2018

Επίσκεψη στο μνημείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΛΟΥΤΡΟ», το οποίο βρίσκεται στην Άνω Πόλη και ανήκει στην αρμοδιότητα της ΕΦΑΠΟΘ. Την ξενάγηση θα κάνει ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Ράπτης.

Το πρόγραμμα που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία από το 1991 από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) επιδιώκει τη γνωριμία των συμμετεχόντων με τα μνημεία και τους ιστορικούς της τόπους της πόλης και της Περιφέρειάς της. Επίσης πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις. Ετησίως υλοποιούνται περίπου δέκα περίπατοι πάντα με τη συνεργασία των Εφορειών Αρχαιοτήτων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και διαφόρων άλλων φορέων και αρχών της πόλης. Το κόστος εισόδου σε μουσεία και οι τυχόν μετακινήσεις είναι ευθύνη των συμμετεχόντων.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ
ΣΤΙΣ 11:00
28η ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018