Περίπου 3 εκατ. άτομα στην Ελλάδα έχουν υπερχοληστερολαιμία

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος του μεταβολισμού, εμφανίζεται στην Ελλάδα με συχνότητα 1/250 άτομα και μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική και πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την οικογενή υπερχοληστερολαιμία

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η συχνότερη γενετική διαταραχή του μεταβολισμού της χοληστερόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα της “κακής” LDL-χοληστερόλης από τη γέννηση.

Υπάρχουν δύο τύποι οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, η ετερόζυγη και η ομόζυγη. Στους ετεροζυγώτες τα επίπεδα της LDL είναι δύο έως τρεις φορές πάνω, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Η ομόζυγη οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι πιο σοβαρή, αλλά και πιο σπάνια, καθώς επηρεάζει μόνο 1 άτομο στο 1.000.000, το οποίο  έχει κληρονομήσει το μη φυσιολογικό γονίδιο και από τους δύο γονείς.

Οι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία έχουν εικοσαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου εξαιτίας των πολύ αυξημένων επιπέδων LDL-χοληστερόλης από τη στιγμή της γέννησης. Μέχρι την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος νόσησης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος του 50% σε άνδρες και 30% σε γυναίκες. Η εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 10 έτη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη.

Η διάγνωση βασίζεται στη μέτρηση της LDL-χοληστερόλης σε όλους τους συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού, ενός ατόμου με γνωστή οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Μάλιστα τα παιδιά των πασχόντων πρέπει να ελέγχονται από την ηλικία των 2-3 ετών.

H πλειοψηφία των ασθενών παραμένει αδιάγνωστη καθώς λόγω της απουσίας καταγραφής των ασθενών δεν μας επιτρέπεται να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι πάσχουν άρα πως θα θεραπευτούν. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται πολύτιμος χρόνος και τελικά οι ασθενείς να παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μικρή ηλικία.

Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει τις επικίνδυνες επιπτώσεις της πάθησης.

Η υψηλή συχνότητα της νόσου και ο υψηλός κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων ή ακόμη και θανάτων σε νέους ανθρώπους που τη συνοδεύει καταδεικνύουν την τεράστια σημασία έγκαιρης ανίχνευσης των ατόμων του πληθυσμού που έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία προκειμένου να εφαρμοσθούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη (επίσης γνωστή ως «κακή χοληστερόλη») σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, χωρίς όμως εμφανή συμπτώματα.

Η υψηλή LDL-χοληστερόλη μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους (αλλά ευτυχώς τροποιήσιμους) παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο,  ξεπερνώντας τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Από αυτούς που πάσχουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας στους τρεις θα υποστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο ένα συμβάν. Ακόμη και για εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνη ή παραδοσιακή θεραπεία μείωσης λιπιδίων, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να παραμείνει πραγματική απειλή.

Πρώτη αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η No 1 αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα, καθώς σε αυτή οφείλεται σχεδόν το 50% των θανάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στη χώρα μας περίπου 3.000.000 άτομα έχουν υπερχοληστερολαιμία.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, με αφορμή την ανακοίνωση της εκστρατείας «LDL Alert»,  μέσα στο χρόνο 1 στα 10 άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα υποστούν ακόμη ένα συμβάν, καθώς

3 στους 4 ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου βρίσκονται εκτός στόχου (<70 mg dl). Επιπλέον, ένα νέο συμβάν στεφανιαίας νόσου συμβαίνει κάθε 9 δευτερόλεπτα.

Το 2,1% του πληθυσμού (~220.000 άτομα) ηλικίας 15 ετών και άνω έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ποσοστό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφηκε το 2009 και το 2,1% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω έχει υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υφίσταται τις χρόνιες συνέπειες παλαιού εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με το γιατρό, όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της LDL χοληστερόλης, τόσο μεγαλύτερο το όφελος στον ασθενή.

Οι ασθενείς που δεν θεραπεύονται έχουν εικοσαπλάσιο κίνδυνο πρώιμης στεφανιαίας νόσου.

Όπως τόνισε ο ειδικός, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, ο κίνδυνος να νοσήσουν ή να χάσουν τη ζωή τους από στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος από 50% σε άνδρες και 30% σε γυναίκες με οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Τα συνιστώμενα επίπεδα της LDL-C εξαρτώνται από τον κίνδυνο που διατρέχετε για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο θεράπων ιατρός, είναι αυτός που θα καθορίσει το επιθυμητό επίπεδο της LDL-C, αφού εξετάσει διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας.

Υπάρχουν τρεις πιθανοί στόχοι

Ο σωστός στόχος για τον κάθε ένα εξαρτάται από τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχει για καρδιακή νόσο. Στην κατηγορία χαμηλός ως μέτριος κίνδυνος ο στόχος είναι κάτω από 115 mg/dl, ενώ στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ο στόχος της LDL-C είναι κάτω από 100 mg/dl. Και τέλος στην κατηγορία πολύ υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ο στόχος είναι κάτω από 70 mg/dl.

Η εκστρατεία «LDL Alert»

Με αφορμή τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και καρδιαγγειακών νοσημάτων ξεκίνησε η εκστρατεία «LDL Alert», μια πρωτοβουλία της Amgen με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, για την αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης.

Η εκστρατεία «LDL Alert» περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL-χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, η εκστρατεία καλεί τους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να συνεργαστούν για να επανεξετάσουν τις τρέχουσες επιλογές της θεραπείας τους  για την LDL-χοληστερόλη και να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα προκειμένου να αποφύγουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

πηγή: naftemporiki.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...