Το περίπτερο της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ εγκαινίασε ο πρωθυπουργός

Για ουσιαστική συνεργασία και αναβαθμισμένες ελληνορωσικές σχέσεις έκανε λόγο σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς το περίπτερο της ρωσικής αποστολής, στην 81η Διεθνή ‘Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) .

«Εγκαινιάζω με μεγάλη χαρά το περίπτερο της ρωσικής αποστολής» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στη διάρκεια του 2016, αφιερωματικό έτος μεταξύ των δύο χωρών, έχουν προγραμματιστεί και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να αναβαθμιστούν περαιτέρω και σε θέματα τεχνολογίας. tsipras_rwsia_5

Οι δύο λαοί, άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας έχουν κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες και μια κοινή πορεία στο διάβα των χρόνων: “Βρέθηκαν στην ίδια μεριά στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας εδώ και ενάμιση χρόνο είναι να επανακινήσουμε τις εμπορικές, οικονομικές, επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας».

tsipras_rwsia_10

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή να είναι επικεφαλής της ρωσικής αποστολής και να κάνει τα εγκαίνια του περιπτέρου, στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ.

Η διεθνής έκθεση, τόνισε ο κ. Ντβόρκοβιτς, γίνεται σε μια χρονιά που «τρέχει» το αφιερωματικό έτος μεταξύ των δύο χωρών και μετά τη συνάντηση που είχαν ο κ. Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

tsipras_rwsia_3

Σύμφωνα με τον κ. Ντβόρκοβιτς, η έκθεση αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία και ένα σημαντικό βήμα για να περάσουν σε ένα νέο, ποιοτικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον κ. Ντβόρκοβιτς και πολυμελές κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, αλλά και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, περιηγήθηκε στο ρωσικό περίπτερο όπου και, μεταξύ άλλων, σταμάτησε στα σταντ της Gazprom, των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (Russian Railways) και της Rostec.

tsipras_rwsia_11Η Ρωσία, τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ, είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε από χθες- σε ανώτατο επίπεδο- το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.