Περισσότερους από 14.500 ενήλικες και παιδιά πρόσφυγες υποστήριξαν τα Κέντρα του SolidarityNow

Στο διάστημα τριών ετών (Αύγουστος 2016-Φεβρουάριος 2019), που οι ομάδες του SolidarityNow παρεμβαίνουν με το πρόγραμμα των Κέντρων Παιδικής & Οικογενειακής Φροντίδας σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι, ενήλικες και κυρίως γυναίκες και παιδιά, υποστηρίχθηκαν για να ανακτήσουν ξανά τη ζωή τους αλλά και να ενδυναμωθούν για το επόμενο μεγάλο βήμα τους: την ένταξή τους στην κοινωνία μας.

Συγκεκριμένα, τo SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση (Νοέμβριος 2017 – Φεβρουάριος 2019) του καινοτόμου προγράμματος Κέντρα Παιδικής & Οικογενειακής Φροντίδας. «Το πρόγραμμα χρειάστηκε να προσαρμοστεί στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η μη τυπική εκπαίδευση ως βασικός πυλώνας του προγράμματος, παράλληλα με την παιδική προστασία και την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας», σημειώνει η Χριστιάνα Κύρκου, Συντονίστρια του προγράμματος.

Εστιάζοντας στην ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ενίσχυση της αυτονομίας τους, τα Κέντρα Παιδικής & Οικογενειακής Φροντίδας λειτούργησαν σε περισσότερα από 20 σημεία στην Ελλάδα -σε Ήπειρο, Στερεά και Β. Ελλάδα και στην Αττική-, και με εξειδικευμένες ομάδες ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στις ανάγκες οικογενειών και παιδιών.

Το πρόγραμμα ξεπέρασε τους στόχους του:

  • 7.363 άνθρωποι ωφελήθηκαν συνολικά: 3.829 παιδιά και 3.534 ενήλικες

  • 2.774 παιδιά ωφελήθηκαν από τους χώρους δημιουργικής απασχόλησης

  • 2.221 πρόσφυγες και παιδιά έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη

  • 2.133 γυναίκες και κορίτσια είχαν πρόσβαση στους ασφαλείς χώρους γυναικών

  • 724 παιδιά κάτω των 2 ετών, συνοδευόμενα από τις μητέρες τους, είχαν πρόσβαση στο χώρο παροχής νεογνικής και μεταγεννητικής συμβουλευτικής.

Μία ακόμα επιτυχία του προγράμματος είναι ότι τα παιδιά και οι οικογένειες με υψηλό βαθμό ευαλωτότητας εντοπίστηκαν και παραπέμφθηκαν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια:

  • 332 ασυνόδευτα παιδιά και 106 άτομα με αναπηρίες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω βοήθεια και υποστήριξη

  • 286 παιδιά, άντρες, και γυναίκες, θύματα όλοι τους έμφυλης βίας, εντοπίστηκαν και έλαβαν εξειδικευμένη στήριξη και φροντίδα

  • 3.017 ενήλικες και παιδιά έλαβαν νομική στήριξη

  • 3.229 παραπομπές ατόμων με προβλήματα υγείας (σωματικές βλάβες, ασθένεια) σε υπηρεσίες υγείας

  • 270 παραπομπές ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας σε αρμόδιες υπηρεσίες

  • 904 παιδιά παραπέμφθηκαν σε επίσημες ή ανεπίσημες εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Παρέχοντας εκπαίδευση σε και για τα παιδιά!

Ο εντοπισμός και η παραπομπή ευάλωτων ωφελούμενων διευκολύνθηκε από την καθημερινή επαφή των δασκάλων του SolidarityNow με τους μαθητές τους. Συνολικά:

  • 3.562 παιδιά και ενήλικες παρακολούθησαν μαθήματα και έλαβαν σχολική στήριξη

  • 34 δάσκαλοι εξειδικεύτηκαν στην εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών.

«Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα παιδιά που μεγαλώνουν εν καιρώ ειρήνης και τα παιδιά που έχουν βιώσει την προσφυγιά; Υπάρχει. Όμως μπορεί να αμβλυνθεί με την κατάλληλη υποστήριξη και με την πάροδο του χρόνου. Τότε, η παιδικότητα αποδεικνύεται δυνατή για να τη σβήσει ο πόλεμος. Με τις ζωγραφιές τους αποτυπώνουν ιστορίες που μας συγκινούν και δείχνουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός μέσα από τα μάτια τους», σημειώνει η Σοφία Τζελέπη, δικηγόρος του προγράμματος.

Παιδική Προστασία και Εκπαίδευση το επίκεντρο της Δράσης μας το 2019 σε 13 σημεία σε όλη τη χώρα

Το 2019, το SolidarityNow με την υποστήριξη της UNICEF και του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει την παρουσία του σε συνολικά 13 σημεία που βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ελλάδα. Μέσα από τα Κέντρα Παιδικής & Οικογενειακής Φροντίδας θα παρέχονται ολιστικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας και μη τυπικής εκπαίδευσης: «Με τη δυναμική παρουσία των ομάδων μας στοχεύουμε να ενισχύσουμε τη διασύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τους καταυλισμούς, να ενδυναμώσουμε την εξωστρέφεια των ίδιων των προσφύγων, αλλά και να οικοδομήσουμε πάνω στις δυνατότητες των τοπικών φορέων ώστε να αναλάβουν κι εκείνοι ενεργό ρόλο. Γιατί το μεγάλο στοίχημα της ένταξης παίζεται πια στις μικρές κοινωνίες», επισημαίνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow.

*Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της UNICEF – μέχρι το 2018 χρηματοδοτήθηκε από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τον Μάρτιο του 2019, το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη της UNICEF και του ΔΟΜ.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...