Πέθανε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας

Ο Ίγκορ Κόρομποφ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας GRU, έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή, στα 63 χρόνια του,  εξαιτίας «σοβαρής ασθένειας» από την οποία έπασχε για μακρό χρονικό διάστημα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο Κόρομποφ ήταν ένας «θαυμάσιος άνθρωπος», «πιστός γιος της Ρωσίας» και «πατριώτης», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατό του. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του.

Na θυμίσουμε ότι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν έχουν κατηγορήσει την GRU για σωρεία επιθέσεων και δραστηριοτήτων που θεωρούν αποσταθεροποιητικές.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η υπηρεσία πρωτοστάτησε στις προσπάθειες επηρεασμού του αποτελέσματος των εκλογών του 2016. Η μεγαλύτερη σύγκρουση, ωστόσο, έχει επέλθει με τη Βρετανία για την υπόθεση του Σεργκέι Σκρίπαλ. Το Λονδίνο έχει κατηγορήσει πράκτορες της GRU ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν το Ρώσο πρώην κατάσκοπο και την κόρη του, Γιούλια, δηλητηριάζοντάς τους με νευροτοξικό παράγοντα.

Η Ολλανδία έχει εγκαλέσει τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ότι βρισκόταν πίσω από απόπειρα κυβερνοεπίθεσης εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Οι Ρώσοι απορρίπτουν όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Πηγές: Reuters, Sputnik