Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Ελαφοκυνηγού», Μάικλ Τσιμίνο

Πέθανε, χθες Σάββατο, σε ηλικία 77 ετών ο αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Τσιμίνο, δημιουργός, μεταξύ άλλων, της ταινίας «Ο Ελαφοκυνηγός» (1978).

Σύμφωνα με τους New York Times, ο σκηνοθέτης βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Λος Άντζελες. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί.

Γεννημένος το 1939 στη Νέα Υόρκη, γιος ενός μουσικού εκδότη και μιας στυλίστριας, σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και του Νιού Χέιβεν. Στα πρώτα επαγγελματικά βήματα σκηνοθέτησε διαφημιστικά σποτ για την τηελόραση.

Το 1971 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες και άρχισε να γράφει σενάρια για ταινίες, όπως οι «Περιπέτεια στο διάστημα» και «Ένα Μάγκνουμ 44 για τον επιθεωρητή Κάλαχαν», πριν σκηνοθετήσει τη «Μεγάλη ληστεία της Μοντάνα» το 1974, με τον Τζεφ Μπρίτζες και τον Κλιντ Ίστγουντ, ο οποίος έκανε και την παραγωγή της ταινίας.

Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 με τον «Ελαφοκυνηγό», την τρίωρη εποποιία που αναφέρεται στον πόλεμο του Βιετνάμ μέσα από τη ζωή τριών φίλων, με την οποία θρίαμβευσε στα Οσκαρ, αποσπώντας μεταξύ άλλων αυτά της καλύτερης ταινίας και της σκηνοθεσίας.

Αντίθετα, η «Πύλη της Δύσεως» (1980) ήταν μια εμπορική αποτυχία που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα του.  Ο Τσιμίνο χρειάστηκε να περιμένει πέντε χρόνια πριν επιστρέψει στις επιτυχίες το 1985 με τη «Χρονιά του Δράκου» με θέμα την κινεζική μαφία, αλλά η κοινότητα των Ασιατών τον κατηγόρησε για ρατσισμό.

Ακολούθησαν τρεις εμπορικές αποτυχίες: «Ο Σικελός» (1987), «Ώρες αγωνίας» (1990) και «The Sunchaser», που υπήρξε η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του το 1996.