Πιερία: χαλαρωτικές βουτιές με θέα τον επιβλητικό Ολυμπο

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα των ακτών της Πιερίας αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς όχι μόνον πολλοί Βορειοελλαδίτες αλλά και κάτοικοι των Βαλκανίων, που ψηφίζουν φανατικά εδώ και πολλά χρόνια τις θάλασσες του νομού, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα για βουτιές στη σκιά των Πιερίων και του επιβλητικού Ολύμπου.

Οι περισσότεροι βρίσκουν μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση στο να επιστρέφουν σε μέρη οικεία, σε αμμουδιές γνωστές από τα παιδικά χρόνια, όταν το μπάνιο σήμαινε να στριμωχτεί η οικογένεια σε ένα μικρό αυτοκίνητο για μια σύντομη εξόρμηση σε κάποιον κοντινό προορισμό. Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει από τότε, ωστόσο η ομορφιά του συνδυασμού βουνού και θάλασσας παραμένει ανεξίτηλη. Ξεκινώντας από τα βόρεια, συναντάμε πρώτα τη Ν. Αγαθούπολη και τη Μεθώνη, που προσφέρουν ηρεμία σε ένα όμορφο και γραφικό περιβάλλον, το Μακρύγιαλο με την οργανωμένη παραλία, τη χρυσαφένια ακτή της Πύδνας, με τα ερείπια βυζαντινών οχυρωμάτων κοντά στην αμμουδιά, δίπλα στην Αλυκή Κίτρους με το φυσικό λιμάνι της, ιδανικό για μικρά σκάφη. Εκεί, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει και έναν διεθνούς φήμης υδροβιότοπο.

Το δημοφιλές τρίπτυχο

Ακολουθεί ένα πολύ δημοφιλές σημείο του νομού, το τρίπτυχο Κορινός – Παραλία – Ολυμπιακή Ακτή. Εκεί μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο ποδήλατο, ιστιοπλοΐα, wind surfing, καταδύσεις, αλεξίπτωτο θάλασσας και να ψωνίσετε από τα αμέτρητα καταστήματα που έχουν ανοίξει. Επίσης, θα βρείτε από την κλασική ταβερνούλα με τις έντιμα προσιτές τιμές, μέχρι το εστιατόριο με την εμπνευσμένη κουζίνα και την ανάλογη χρέωση βέβαια.  Η Παραλία Κατερίνης προσφέρεται για έντονη νυχτερινή ζωή, ενώ ο κεντρικός δρόμος γίνεται πεζόδρομος από τις 7 μ.μ. Εκεί θα βρείτε καταστήματα, ταβέρνες, μπιτς μπαρ, ενώ υπάρχει και συχνή αστική συγκοινωνία, με την οποία μπορείτε να πάτε και σε άλλες κοντινές παραλίες.
Στη δημοφιλή Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα

Η Γρίτσα είναι η παραλία του Λιτοχώρου, στα πόδια του Ολύμπου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, με ιδανικό λιμάνι για μικρά σκάφη, ενώ στην Πλάκα Λιτοχώρου θα ανακαλύψετε μια υπέροχη εναλλαγή φυσικών όρμων, όπου το κλασικό τοπίο της χρυσής αμμουδιάς διακόπτεται από βράχια και βότσαλα. Η Λεπτοκαρυά, χτισμένη στις ανατολικές υπώρειες του Ολύμπου, διαθέτει παραλία οργανωμένη, ενώ οι λουόμενοι εξυπηρετούνται από αρκετά μπαρ, καφέ, ταβερνάκια και αναψυκτήρια. 

Η ομορφιά του τοπίου στη Σκοτίνα, με την απλωτή ακροθαλασσιά, την ψιλή άμμο, τα πλατάνια, την υπέροχη δροσιά στη σκιά των δέντρων, μαγεύει. Τα καλοκαίρια η παραλία της γίνεται πολυσύχναστη, ενώ στην Ανω Σκοτίνα, τα κάποτε εγκαταλειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Με έμβλημα το κάστρο

Στην παραλία του Πλαταμώνα, μια κατάφυτη ακτή με θέα τον Ολυμπο, σήμα κατατεθέν αποτελεί το φράγκικο κάστρο του, που το καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, ενώ φωτισμένο το βράδυ δημιουργεί μια υπέροχη ατμόσφαιρα.  Στο λιμάνι του χωριού αγκυροβολούν μικρά σκάφη και ψαράδικα, ενώ κάθε καλοκαίρι συρρέουν πολλοί επισκέπτες για να απολαύσουν τη θάλασσα και τη φύση.

Στους Ν. Πόρους με τα 5 χλμ. αμμουδιάς

Στο νοτιότερο κομμάτι της ακτογραμμής εκτείνεται η πλατιά αμμουδιά των Νέων Πόρων, μήκους πέντε χιλιομέτρων, βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Χάρη στην απεραντοσύνη της παραλίας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην απομόνωση και την πολυκοσμία, ανάλογα με τη διάθεσή σας. Τα ρηχά νερά καθιστούν την παραλία φιλική για μικρά παιδιά, ενώ τα beach bars κάνουν πιο εύκολη την παραμονή των μεγάλων. Οσοι βαριέστε γρήγορα μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στα θαλάσσια σπορ.