Πιέσεις στο Facebook να δώσει τέλος στα σχέδιά του για κρυπτογραφημένες επικοινωνίες

Υπουργοί από ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Αυστραλία έστειλαν ανοικτή επιστολή στο Facebook, καλώντας το να επανεξετάσει τα σχέδιά του για κρυπτογράφηση όλων των μηνυμάτων στις πλατφόρμες του.

Όπως υποστηρίζουν, η επιλογή αυτή απειλεί «τις ζωές και την ασφάλεια των παιδιών μας» και θα μπορούσε να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες για να αποκτούν οι αρχές ταχύτερα πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η θέση του Facebook είναι πως οι χρήστες έχουν το δικαίωμα για προσωπικές συζητήσεις online και πως είναι σε στενή συνεργασία με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας παιδιών, κυβερνήσεις και εταιρείες τεχνολογίας για το θέμα, ενώ χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για να κρατά τους χρήστες ασφαλείς. Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του WhatsApp (που ανήκει στο Facebook), Γουίλ Κάθκαρτ, είχε γράψει προηγουμένως στο Hacker News πως η end-to-end κρυπτογράφηση προστατεύει το δικαίωμα στην προσωπική συζήτηση για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε μέρα.

Όπως αναφέρει το BBC, την επιστολή υπογράφουν η υπουργός Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ, ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΑλίναν και ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών, Πίτερ Ντάτον. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί μια συμφωνία πρόσβασης σε δεδομένα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την άρση των εμποδίων για διασυνοριακή παρακολούθηση επικοινωνιών, που επιτρέπει στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας να ζητούν από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δεδομένα σχετικά με τρομοκράτες, άτομα που κακοποιούν ανηλίκους και άλλους εγκληματίες.

Η συμφωνία αυτή έχει σκοπό να επιταχύνει τις διαδικασίες ερευνών: Προηγουμένως η όλη διαδικασία για την απόκτηση δεδομένων από αμερικανικές εταιρείες διαρκούσε από έξι μήνες μέχρι και δύο χρόνια. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, ο χρόνος αυτός θα μειωθεί σε εβδομάδες, ίσως και ημέρες- ωστόσο εδώ υπάρχει ένα εμπόδιο: Το ότι τα μηνύματα που στέλνονται μέσω υπηρεσιών με end-to-end κρυπτογράφηση, όπως το WhatsApp, θα εξακολουθούν να μην μπορούν να διαβαστούν.

Στον απόηχο των σκανδάλων γύρω από τον τρόπο που μεταχειρίζεται προσωπικά δεδομένα των χρηστών του, το Facebook επικεντρώνεται στο θέμα της ιδιωτικότητας, και πλέον παρέχει επιλογή κρυπτογράφησης στους χρήστες του Messenger, ενώ σχεδιάζει να την παρέχει και στο Instagram. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις: Όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους οι υπουργοί, «εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook έχουν ευθύνη να εξισορροπούν την ιδιωτικότητα με την ασφάλεια του κοινού…μέχρι τώρα τίποτα από όσα έχουμε δει από το Facebook δεν διαβεβαιώνει ότι τα σχέδιά τους για end-to-end κρυπτογράφηση δεν θα λειτουργήσουν ως φράγμα στην ταυτοποίηση και τη δίωξη εγκληματιών που επιχειρούν στις πλατφόρμες τους…οι εταιρείες δεν μπορούν να λειτουργούν ατιμωρητί όπου διακυβεύονται ζωές και η ασφάλεια των παιδιών μας, και αν ο κ. Ζάκερμπεργκ έχει όντως ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των άνω των δύο δισ. χρηστών του Facebook, είναι καιρός να μας πει ποιο είναι».