«Η πιο ευνοϊκή στιγμή για μια δίκαιη συμφωνία στο Μακεδονικό»

Το θέμα του Μακεδονικού έχει πολυσυζητηθεί, μα ακόμα δεν έχει υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση στο προφανές.

Της Ρίας Καλαφακάκου*

Πως χρειάζεται να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, που  συμβάλλει  στη σταθερότητα στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρύτερη περιοχή. Και πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πηγαίνεις με καλή διάθεση και σεβασμό της άλλης πλευράς. Όχι με διάθεση να νικήσουμε, να δείξουμε εμείς ,οι περιβεβλημένοι τη δόξα του Περικλή και του Μεγαλέξαντρου, σημερινοί  Έλληνες, την αλήθεια στους γυφτοσκοπιανούς. Αλλά να ξεδιπλώσουμε την ιστορία της περιοχής που με τους αιώνες αλλάζει, την ιστορία που αναμφισβήτητα εμείς οι Έλληνες  ζούμε σε μια συνέχεια αδιάσπαστη από την αρχαιότητα.

Η ιστορία των λαμπρότερων εποχών στην ελληνική γη μας δίδαξε, την δημοκρατία, τον διάλογο, την ορθοφροσύνη.

Οι φανατισμοί, ο ακραίος εθνικισμός, τα δικά μας ανιστόρητα που αντιπαρατίθενται στα ανιστόρητα, κάποιων φανατικών εθνικιστών ηγετών της ΠΓΔΜ, η διάθεση  “τώρα που μας έχετε ανάγκη ,θα σας δείξουμε εμείς”, ή η αλαζονική απόρριψη των θέλω ενός γειτονικού λαού, που ψάχνει τη δική του θέση στον κόσμο, δεν δημιουργούν βάση για  συζήτηση και επίλυση του προβλήματος που 25 χρόνια μένει ανοικτό, με σαφείς πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών, κυρίως της δεξιάς παράταξης.

Αν πράγματι θέλουμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία μεταξύ των δύο λαών ,τότε πρέπει να επιδιώκουμε μια συμφωνία που και οι δύο πλευρές θα φύγουν ικανοποιημένες από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αδιαλλαξία , η πρόθεση πλήρους επιβολής της δικής μας μοναδικής αλήθειας, η ταπείνωση ενός άλλου λαού, ακόμα και αν,  επιβληθούν στις γραπτές συμφωνίες, δεν συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην αρμονική συνύπαρξη κρατών και λαών.

Η περιοχή που από την αρχαιότητα ονομαζόταν Μακεδονία, αρχικά , κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες , στη διάρκεια των αιώνων και άλλοι λαοί κυρίως Σλάβοι εγκαθίστανται σε ένα μικρότερο κομμάτι της. Η απόρριψη από την ελληνική πλευρά, κάθε σύνθετης ονομασίας που περιέχει τη λέξη Μακεδονία, εκτός από τον παραλογισμό που περιέχει, ευνοεί τους ακραίους εθνικισμούς και τις αλυτρωτικές διαθέσεις,  που κυριάρχησαν στη γείτονα χώρα.

Μετά από 25 χρόνια ανένδοτης στάσης της Ελλάδας, που το μόνο που πέτυχε είναι αυτό που φανατικά αρνιόταν, δηλ αναγνώριση του γειτονικού κράτους ως Μακεδονία από ένα μεγάλο της διεθνούς κοινότητας, και μείωση της σοβαρότητας της χώρας μας.

Με θλίψη βλέπω σήμερα, σοβαρούς ανθρώπους, ανθρώπους με γνώση της ιστορίας, και με δική τους αξιόλογη ιστορική διαδρομή, να υποκύπτουν στο θυμικό και εν τέλει, να θέλουν την εξωτερική πολιτική, να καθορίζεται από πληγωμένα αισθήματα, ή ανάμνηση της αρχαίας δόξας .

Όμως αυτό που είναι κοινός τόπος, είναι διαφυλαχτούν τα εθνικά συμφέροντα με σεβασμό στους γειτονικούς λαούς και να αναδειχτεί η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας, ως ηγεμονική δύναμη ,στην ταραγμένη περιοχή που είναι η ανατολική πύλη της Ευρώπης.

Είναι καιρός να στραφούμε στα πραγματικά κρίσιμα και σοβαρά εθνικά ζητήματα, πράγμα που έκανε πρόδηλο  η απαράδεκτα  επιθετική στάση της Τουρκίας στα Ίμια. Και να κλείσουμε, με μια δίκαιη συμφωνία το Μακεδονικό, ένα ανοιχτό μέτωπο στα σύνορά μας, στην πιο ευνοϊκή στιγμή για μας.

*Η Ρία Καλφακακου είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»