Πλαστογράφοι τύπωναν δολάρια σε αποθήκη στο Κορδελιό (φώτο + βίντεο)

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν εγκαταστήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στην αγορά, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Παιονίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία από τα υπόλοιπα τρία μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για άνδρες Έλληνες ηλικίας από 40 έως 64 ετών, οι οποίοι με διακριτούς ρόλους δραστηριοποιούνταν σε επιμέρους δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως στην κατάρτιση, προμήθεια και κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων και συγκεκριμένα δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας διακινήσει πλαστά χαρτονομίσματα σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σχεδίαζαν να διακινήσουν πλαστά χαρτονομίσματα σε Βουλγαρία, ΗΠΑ και Κύπρο.

Για την επίτευξη των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της είχαν μετατρέψει αποθήκη στην περιοχή του Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 6 εκτυπωτικά μηχανήματα για την κατάρτιση των πλαστών χαρτονομισμάτων,
• μεταλλική μήτρα και μεταλλικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις,
• μηχανήματα συμπίεσης, μεταξοτυπίας και εμποτισμού χρώματος,
• συσκευές ελέγχου γνησιότητας και καταμέτρησης χαρτονομισμάτων,
• πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας πάνω από 50.000 δολάρια Αμερικής και
• διάφορα άλλα εργαλεία και σύνεργα για την παραχάραξη των χαρτονομισμάτων.

Από την αστυνομία τονίζεται ότι η πληρότητα του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του εργαστηρίου αναδεικνύει την επαγγελματικού τύπου λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης και την εξειδίκευση των μελών της στο πεδίο της κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Επιπλέον, σε έρευνες που έγιναν στις οικίες (σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Ιωάννινα) των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• εκατοντάδες πλαστά δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συνολική ονομαστική αξία που ανέρχεται στα 150.000 δολάρια,
• χαρτονομίσματα διαφόρων νομισμάτων και αξιών,
• τμήματα μετάλλου που απεικονίζουν χαρτονόμισμα δολαρίου,
• στυλό ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων και
• μεγεθυντικοί φακοί.

Επίσης στην οικία ενός από τους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε μαρμάρινη επιγραφή ρωμαϊκών χρόνων, η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση παρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.