Πληροφορίες των ΗΠΑ για ρωσική ανάμειξη στις ελληνικές εκλογές

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε χθεσινή εκδήλωση, υποστήριξε ότι έχει δει ο ίδιος αποδείξεις περί προσπάθειας της Μόσχας να υποσκάψει τον ρόλο του οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και να αναμειχθεί – άγνωστο με ποιο τρόπο – στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία στις ΗΠΑ η έρευνα για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ο πρέσβης των ΗΠΑ πυροδοτεί τη συζήτηση που βρίσκεται σ’ εξέλιξη διεθνώς για παρεμβάσεις της Μόσχας στα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) τεκταινόμενα.

Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «Έχουμε δει αποδείξεις αυτού του είδους χειραγώγησης των πληροφοριών. Για παράδειγμα τις προσπάθειες της Ρωσίας σχετικά με την ορθόδοξη Εκκλησία, τις προσπάθειες να υποσκάψουν τον ρόλο του Οικουμενικό Πατριάρχη» είπε ο πρέσβης και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας πω τώρα ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδος».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονταν σχεδόν ταυτόχρονα με τις καταγγελίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι «αντιευρωπαϊκές» εξωτερικές δυνάμεις επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εκλογών τρεις μήνες πριν από την ανανέωση του κοινοβουλίου του Στρασβούργου, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Ρωσία. «Υπάρχουν εξωτερικές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν –ανοικτά ή μυστικά– να επηρεάσουν τις δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων, όπως συνέβη με το Brexit και με έναν ορισμένο αριθμό προεκλογικών εκστρατειών στην Ευρώπη. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πάλι με τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα των «αποδείξεων» έχει διχάσει στο παρελθόν, καθώς ισχυρισμοί για την ύπαρξή τους σε κορυφαία γεγονότα, όπως η επέμβαση στο Ιράκ, αποδείχτηκαν απολύτως ψευδείς και αβάσιμοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την προσπάθεια της Μόσχας να επηρεάσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα και πρόσφατα δημιουργήθηκε θόρυβος για ρωσικές παρεμβάσεις σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία αντιτίθεται η ρωσική πλευρά.